Наступна новина > < Попередня новина


За будь-який етап проходження незаконної деревини, всі, хто до цього причетний, мають нести відповідальність, - Андрій Заблоцький

  • 20.02.2020 13:15
  • Загальні новини
  • Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
Таке ганебне явище як незаконні рубки має взагалі зникнути в Україні. На цьому наголосив Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький під час прямого ефіру на Українському радіо.
«З початку роботи в Держлісагентстві чітко для себе визначив, що боротьба з незаконними рубками є одним з основних завдань. Вважаю, що таке ганебне явище має взагалі зникнути в Україні, тому що в жодній цивілізованій країні такого немає», - сказав він.
Андрій Заблоцький нагадав, що завдяки трьом крокам вдалося зменшилися на 34% обсяг незаконних рубок у І кварталі 2020 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
1. Посилили спільні заходи з правоохоронцями та екологами щодо протидії незаконним рубкам. Будь-хто може перевірити легальність перевезення за номером авто чи бирки на сайті open.ukrforest.com.
2. Запровадили реалізацію лісу-кругляку виключно на електронних аукціонах. Це прозорість та відкритість, що дає змогу бізнесу розуміти наявність ресурсу для планування своєї діяльності. А держава, у свою чергу, може розуміти, скільки взагалі в Україні є лісопродукції, яку реалізують всі лісокористувачі.
3. Підключили всіх лісокористувачів, які займаються заготівлею та реалізацією деревини, до єдиної системи електронного обліку деревини. Тобто всі працюють за єдиними правилами. Коли заготовляють деревину, то її мають обов’язково занести до електронної бази та поставити бирку з унікальним штрихкодом.
«Ми рухаємося далі у цьому напрямку. Однією з причин незаконних рубок є попит на таку деревину. Ми проаналізували законодавство і виявили низку прогалин. Зараз немає відповідальності за використання незаконної деревини. Якщо «чорний» лісоруб встиг продати на якусь пилораму незаконну деревину, то вже нікого притягти до відповідальності неможливо», - повідомив Голова Держлісагентства.
Він зазначив, що Держлісагентство оперативно підготувало законопроект, який наразі опрацьовується в профільному екологічному комітеті парламенту.
«Ми хочемо запровадить відповідальність за збут, закупівлю, перевезення, зберігання та використання незаконно заготовленої деревини. Кожен має розуміти: за будь-який етап проходження незаконної деревини, всі, хто до цього причетний, понесуть відповідальність, аж до кримінальної. Також законопроект передбачає стовідсоткову сертифікацію виробів з деревини. Це означає, що нікому не вдасться хитрими шляхами обійти законодавство і використати нелегальну деревину у виробництві», - наголосив Андрій Заблоцький.
Сторінка Голови Держлісагентства Андрія Заблоцького: www.facebook.com/andrew.zablotsky.9
Офіційний сайт: dklg.kmu.gov.ua
Сторінка в Facebook: www.facebook.com/forestUKR

Календар новин
травень - 2020
п в с ч п с н
  01 02 03
04 05 06
07
08
09
10
11
12
13 14 15 16 17
18 19
20
21 22 23 24
25
26
27
28 29 30 31
вівторок, 12. травень 2020
середа, 20. травень 2020
понеділок, 25. травень 2020