Наступна новина > < Попередня новина


Основні досягнення Держлісагентства: попередні підсумки за 2017 рік

  • 27.12.2017 09:21
  • Загальні новини
  • Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
Одним з основних завдань Державного агентства лісових ресурсів України є лісовідновлення та лісорозведення з метою збільшення лісистості нашої держави.
Варто зазначити, що у цьому році лісогосподарські підприємства, підпорядковані Держлісагентству, повністю виконали завдання з лісовідновлення на місцях минулорічних зрубів.
Станом на 20.12.2017 висівання і садіння на землях лісогосподарського призначення виконано на площі 34,7 тис. гектарів, що становить 109,8% до річного завдання, в тому числі 1,7 тис га нових лісів або 95,2% до річного завдання.
Окрім того, до лісовідновлення зараховано 18,5 тис. гектарів природного поновлення, встановленого під час технічного приймання, що становить 100% до річного завдання.
Отже, хоча й рік ще не завершився, можна констатувати, що загалом відновлення лісів відбулося на площі 53,2 тис. га.
Ще одним важливим питанням для Держлісагентства є боротьба з незаконними рубками та незаконним обігом деревини.
Для запобігання незаконним рубкам було здійснено низку заходів. Зокрема, на сайті Держлісагентства було оприлюднено та щомісяця оновлюється реєстр лісорубних квитків (http://dklg.kmu.gov.ua/forest/control/uk/publish/article?art_id=162794&cat_id=147027). Кожен громадянин, якщо він має сумніви щодо законності вирубки дерев на певній ділянці, може звірити її з реєстром. А також звернутися до відповідного лісництва чи лісгоспу за роз'ясненням. Окрім того, це сприяє відкритості лісової галузі.
Громадяни також можуть дізнатися про місця законних рубок на сайтах обласних управлінь лісового та мисливського господарств.
З метою запобігання незаконному обігу деревини Державне агентство лісових ресурсів запровадило повноцінний облік деревини на підприємствах, підпорядкованих Держлісагентству.
Для контролю громадськості за легальністю заготовленої деревини на сайті державного підприємства «Лісогосподарських інноваційно-аналітичний центр» Держлісагентства надана можливість он-лайн перевірки легальності лісопродукції (http://www.ukrforest.com/check).
Кожен громадянин, при сумнівах щодо походження лісопродукції, може перевірити її за номером бирки або авто, яке перевозить деревину. А також за номером товарно-транспортної накладної, яку має надати перевізник.
У наступному 2018 році заплановано активізувати роботу щодо відкритості діяльності Держлісагентства та доступності у користуванні даними для громадян України.
Для посилення боротьби з незаконним обігом деревини було підписано Протокол про інформаційне співробітництво, в рамках якого державним підприємством «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» надано доступ до системи електронного обліку деревини працівникам Департаменту захисту економіки Національної поліції України та презентовано модуль «Контроль» як дієвого засобу боротьби з нелегальними рубкам та незаконним перевезенням деревини. Саме для більш оперативного доступу до бази даних та максимальної зручності використання в польових умовах і було створено мобільний додаток для працівників Нацполіції.
Вперше у цьому році було започатковано проведення аукціонів з продажу деревини в електронному форматі. Це дало поштовх у напрямку розвитку та осучаснення процесу продажу деревини на аукціонах. Електронний формат робить цей процес прозорим, відкритим, зменшує різного виду корупційні ризики та можливі домовленості. Наразі фахівцями ДП «Лісогосподарських інноваційно-аналітичний центр» розроблене власне програмне забезпечення і вже проведені перші електронні торги на його базі.
Активно розвивається міжнародне співробітництво. У 2017 році в Держлісагентстві із залученням представників обласних управлінь лісового та мисливського господарства проведені круглі столи з метою обміну досвідом з представниками Лісової Комісії Шотландії, Лісової служби Словенії, Міністерства Федерального міністерства сільського, лісового, водного господарства та екології Австрійської Республіки, Федерального міністерства сільського господарства та продовольства Німеччини та проведено презентацію польської системи інвентаризації лісів та лісогосподарського планування. Проведено картування джерел можливого отримання міжнародної фінансової підтримки, а  у червні 2017 проведений семінар із залученням зацікавлених сторін з метою остаточного узгодження напрямків залучення міжнародної технічної допомоги.
Підписано Меморандуми про взаєморозуміння та співпрацю в галузі лісового господарства з Лісовою Службою Словенії, з державним підприємством «Ліси Словацької Республіки» і Національним лісовим центром Словацької Республіки.
Представники Держлісагентства у 2017 році взяли участь у чотирьох міжнародних тренінгах з лісівничої тематики та трьох навчальних поїздках з метою обміну досвідом.
У січні цього року за активної участі Держлісагентства прийнято Стратегічний план ООН щодо лісів на 2017-2030 рр. та чотирирічну програму робіт у цьому зв’язку. Також за співголовування представника Держлісагентства відбувся процес перегляду правил процедури процесу «Ліси Європи».
Запрацювала Науково-технічна рада Держлісагентства, у 2017 році проведено проведено 4 засідання та розглянуто 34 наукові розробки, 32 з них схвалені та рекомендовані до впровадження, 2 – направлені на доопрацювання.
Активно працює Громадська Рада при Держлісагентстві – проведено 9 засідань. Досягнуто порозуміння членами Громадської ради і на цей час спільними зусиллями йде напрацювання нормативно-правових актів.
З 21 березня по 15 квітня лісогосподарські підприємства проводили заходи в рамках започаткованої Держлісагентством акції "Майбутнє лісу у твоїх руках". Участь у заходах Акції взяли близько 22 тисяч  представників  шкільної та студентської молоді. Крім того, до акції долучились понад 13 тис. представників громадських організацій, засобів масової інформації, органів влади.
 
 
 
 
 

Календар новин
травень - 2020
п в с ч п с н
  01 02 03
04 05 06
07
08
09
10
11
12
13 14 15 16 17
18 19
20
21 22 23 24
25
26
27
28 29 30 31
вівторок, 12. травень 2020
середа, 20. травень 2020
понеділок, 25. травень 2020