Наступна новина > < Попередня новина


Журналістів запросили до лісу

  • 12.08.2016 03:00
  • Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ

Ми теж зі свого боку прагнемо, аби в процесі лісокористування якнайповніше враховувалися інтереси місцевого населення, бо ліс – це наше спільне багатство. Проте сьогодні стан насаджень району викликає у нас,  лісівників,  велику тривогу – хвойний ліс  масово всихає.

Відтак  журналістам лісівники продемонстрували цілі ділянки хвойного лісу, ураженого хворобою. До розмови долучилися і науковці, екологи  та лісопатологи.

-       Не може на сьогодні наука запропонувала бодай якого дієвого методу боротьби з цією проблемою, - констатує директор Поліського філіалу УкрНДІЛГА Олександр Тарасевич та демонструє гостям дерева з рудою кроною, посинілим стовбуром з облізлою корою, під якою -  розплідних шкідників-комах. – Хімічні засоби тут не застосуєш, бо ж у лісі населення збирає ягоди та гриби, випасає худобу. Та й ще питання: як ці речовини вплинуть на тваринний світ лісу? Не можемо говорити і про якесь лікування кожного окремого дерева – справа це аж надто дороговартісна.

-       Не вірте розмовам про те, що під виглядом санітарних рубок лісівники безконтрольно вирубують здорові дерева, - переконує журналістів лісопатолог державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Вінницялісозахист» Тамара Івацко. – Аби розпочати рубки – потрібно провести обстеження комісією із відповідних спеціалістів та отримали дозволи з екологічної інспекції, обласного управління…

-       Та ще погодити з СБУ в області та місцевими громадами,  - додає головний лісничий лісгоспу Віктор Мірошніченко.

-       Отож маємо надію, що ви донесете до громадськості суть проблеми, - звертається до представників засобів масової інформації керівник господарства, - аби населення розуміло, що на хворобі лісу лісівники не наживаються, навпаки – і лісгосп несе збитки, і місцеві бюджети, і державний. Бо ж вражений хворобою ліс може піти хіба що на дрова, а їх вартість в рази менша вартості ділової деревини. Натомість на створення лісових культур на цих лісосіках потрібно витратити немалі кошти…

 

Наталія Горай,

прес-служба Житомирського ОУЛМГ


Календар новин
березень - 2024
п в с ч п с н
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 30 31