Наступна новина > < Попередня новина


Житомирські лісівники прибрали ліси від сміття. Чи надовго?

  • 29.04.2021 13:46
  • Загальні новини
  • Автор:  Пресслужба Житомирського ОУЛМГ
Прибрати в будинку та навести лад на подвір'ї до Великодня – цього  неписаного правила дотримується кожен господар, котрий себе поважає. Лісівники ж взялися до прибирання лісів. Адже після зими вздовж доріг, на узліссях та в місцях масового відпочинку зібралися цілі гори сміття. Непоодинокими є випадки, коли непотріб із приватних подвірїв чомусь «перекочовує» до лісових масивів.
Як правило, найбільше потерпають від засмічення лісництва, лісові масиви яких межують безпосередньо з містом, дачними масивами, вздовж автодоріг. Місцеві жителі не соромлячись вивозять весь непотріб в ліс,  водії далекобійних автомобілів зупиняючись перепочити теж «прикрашають» узбіччя доріг пляшками та поліетиленовим сміттям. 
Лісівники намагаються всіляко сприяти приємному відпочинку громадян в лісі, облаштовуючи вздовж автодоріг, в різних мальовничих куточках спеціально пристосовані місця для відпочинку на природі. Тут тобі і альтанки зі столиками та лавками, місця для розведення вогню, контейнери для збору відходів. Проте, відвідувачі і тут залишають після себе гори сміття.
І ні роз’яснення, ні прохання, ні спеціальні стенди із закликами не засмічувати результату не дають.
Екологічний «десант» до лісу працівники Радомишльського держлісгоспу влаштували разом з вихованцями шкільного лісництва, бо ті за чистоту лісів не лише  вболівають душею, а й щороку докладають рук, щоб він був чистим.Назбиравши різного непотребу чимало, школярі  через засоби  масової інформації  ще й звернулися до дорослих, аби ті припинили своє  нехлюйство, бо його наслідки доводиться ліквідовувати їхнім дітям та онукам.
Аби зробити наш край чистішим, лісова охорона Коростишівського лісгоспу провела прибирання території вздовж траси Київ – Чоп, урочища Каньйон та на рекреаційних майданчиках «Дубок», «Лісовичок» і «Казковий Ліс». Понад 80 осіб за день зібрали і вивезли тонни сміття.
Працівники державного підприємства «Лугинський спецлісгосп» спільно з учнями Жеревецького навчально-виховного комплексу та місцевими мешканцями очистили від сміття лісові насадження вздовж доріг поблизу сіл Жеревці та Зарічка.
Весняну толоку з прибирання лісу та довколишніх територій провели працівники державного підприємства «Зарічанське лісове господарство». Прибирати довколишню територію у них є доброю традицією, оскільки до подібних робіт лісівники долучаються кожного року, таким чином подаючи гарний приклад іншим.
Зовсім недавно ємільчинські лісівники презентували в Гартівському лісництві відновлений рекреаційний пункт «Маляр», а вже навесні їм же довелося «озброюватися» рукавицями та мішками, щоб прибрати з місця відпочинку купи непотребу.
Працівники Городницького лісгоспу прибирали тамтешній парк, коростенці – ліквідували несанкціоновані сміттєзвалища, лісова охорона Лугинського лісгоспу навела лад  у лісових масивах вздовж трас. 
«Станом на сьогодні лісогосподарські підприємства області очистили від сміття усі узбіччя доріг, прибрали рекреаційні пункти та місця масового відвідування  лісів населенням, - запевняє начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Сахнюк. – Ну і звісно, повсюдно навели лад на територіях усіх стуктурних підрозділів підприємств».
Загалом понад півтори тисячі осіб лісової охорони разом зі школярами та зовсім невеликою(!) кількістю місцевих мешканців впродовж цілого місяця приводили ліси нашої області до належного санітарного стану. Така ціна людського нехлюйства та браку екологічної культури.
«Не смітити в лісі, не завдавати шкоди довкіллю» – істини відомі кожному. Але надто часто люди про них забувають. Адже не лише в місцях масового відпочинку, а й навіть у віддалених куточках, скрізь видно сліди людської неохайності. Відтак лісівники закликають наших громадян не лише обурюватися через сміття на кожному кроці, а й  притримуватися європейської моди – жити в чистоті, а це означає : НЕ СМІТИТИ!
Принагідно лісівники нагадують , що згідно зі статтею 73 Кодексу України про адміністративні правопорушення за засмічення лісів передбачений адміністративний штраф від 425 до 850 гривень. 
 

Календар новин
березень - 2024
п в с ч п с н
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30 31