Наступна новина > < Попередня новина


Житомирщина: в управлінні лісового господарства розпочали захист проектів лісових культур

  • 18.01.2021 16:02
  • Загальні новини
  • Автор:  Пресслужба Житомирського ОУЛМГ
Хоча надворі лютий мороз, а у лісі – снігу в коліна, у лісівників області вже стартувала лісокультурна кампанія. Так напівжартома називають лісівники захист проектів лісових культур, котрий проходить у січні. Власне, жарти на цьому і закінчуються, бо насправді це копітка та надто відповідальна справа.
В паперовому варіанті лісничий кожного лісництва разом з головним лісничим лісгоспу та інженером лісових культур створили проект, за яким за кілька місяців будуть створюватися культури. 
Перед цим лісівники ретельно обстежили кожну ділянку, котра потребує заліснення, бо крім площі та типу грунту, мають обов'язково врахувати, чи не було тут поширення шкідників та хвороб та  чи не матиме впливу на майбутні насадження порода, котра росла тут раніше.
«До проектування лісових культур пропоную підійти не лише виважено та відповідально, а ще й творчо, - звернувся до лісничих Баранівського держлісгоспу, котрі першими представляють та захищають свої проекти серед лісогосподарських підприємств області,  начальник управління лісового та мисливського господарства Віктор Сахнюк. – Зрозуміло, що враховуємо типи лісорослинних умов та типи лісу, на основі цього формуємо склад майбутніх насаджень – це все істини, відомі кожному спеціалісту у цій галузі. Але хочу, щоб ми вклали у цю справу ще й трохи душі. Обовязково беремо до уваги зміни клімату, котрі  диктують свої умови, відтак створюємо від шляхів та полів бар'єри з листяних порід. Пробуймо вводити нові породи, котрі раніше, можливо, у нас і не росли би, а нині гарно себе почувають. Не біймося експериментувати, посадімо вздовж доріг чи біля місця відпочинку культури, котрі тішитимуть наше око та тих, хто проїздитиме повз. Не забуваймо про головне: маємо залишити після себе кращі деревостани, ніж, умовно кажучи, отримали.»
А далі лісничі разом зі спеціалістами управління детально обговорили проект кожної ділянки, обгрунтовували схеми  та способи змішування, витрати садивного матеріалу на 1 гектар та на всю площу. Молодші прислухалися до думки досвідченіших колег, всі разом вносили корективи та пропонували найоптимальніші варіанти. 
Цієї весни в Баранівському дкржлісгоспі запланували висадити 230 гектарів лісових культур та на площі 20 га провести сприяння природному поновленню. На це витратять  1 мільйон 300 саджанців 13 лісових порід.
Пресслужба Житомирського ОУЛМГ
 
 

Календар новин
березень - 2024
п в с ч п с н
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 30 31