Наступна новина > < Попередня новина


Заказники Лугинського лісгоспу займають понад 2 тисячі гектарів

  • 20.12.2018 15:52
  • Загальні новини
  • Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
На базі Лугинського держлісгоспу проводяться багаторічні наукові дослідження з багатьох проблем лісівництва, екології та флористики. У процесі цих досліджень науковець-біолог Олександр Орлов виявив  близько 30  рідкісних видів рослин, занесених до «Червоної книги України».  Слід зазначити, що в абсолютній більшості випадків ці рідкісні види види було знайдено за участі лісової охорони ДП «Лугинське ЛГ».
Серед рідкісних видів рослин, які зустрічаються у лісах підприємства, є такі, що підлягають особливій охороні, оскільки охороняються за ратифікованими Україною міжнародними угодами і конвенціями. Зокрема, до «Європейського червоного списку видів, які зникають у всесвітньому масштабі», занесено смілку литовську та козельці українські – види, які зустрічаються переважно по сухих піщаних узліссях соснових лісів, на лісових галявинах та іноді – на сухих перелогах. До Бернської конвенції на  занесено і такі види, як сон розкритий, юринея синювата та рододендрон жовтий. Щодо останнього виду слід пояснити, що до «Червоної книги України» він не занесений, хоча його поширення у державі  є досить обмеженим західною частиною Житомирщини і східною  -  Рівненщини. У Лугинському держлісгоспі цей вид поширений масово.
Окрасою лісів підприємства є лілія лісова – єдиний дикорослий вид лілій рівнини України. За загнуті назад яскраві рожеві пелюстки її називають царськими кудрями. Цей вид розсіяно зустрічається у лісах всіх лісництв підприємства.
Численна у ДП «Лугинське ЛГ» група  рідкісних видів, які охороняються регіонально, – близько 40. Серед них окремі види мають тут єдине місцепроростання в Україні. Наприклад, глід дюнний був знайдений у Повчанському лісництві. Найближчі локалітети цього виду розташовані по південному березі Балтійського моря. Як цей вид потравив у наші краї -  ще треба досліджувати. 
Значну цінність має також конюшина люпиновидна, листочки якої вузенькі та мають не 3, а 5 дольок. Цей вид – реліктовий, транс-євразійський, дуже рідкісний в Україні. Найбільші популяції цього виду в Українському Поліссі знаходяться у різнотравних дібровах ДП «Лугинське ЛГ» – у Липницькому та Лугинському лісництвах.
Для охорони популяцій згаданих видів на території підприємства було створено значну кількість заказників на загальній площі понад 2000 га: «Турейка», «Зажеревецька дача», «Мельницький», «Мощаниця», «Липницький», «Бучмани», «Дивлинський», «Лугинські дубняки». 

Календар новин
квітень - 2024
п в с ч п с н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30