Наступна новина > < Попередня новина


Володимир Бондар обговорив з лісівниками попередні підсумки роботи та плани на наступний рік

  • 28.12.2017 08:56
  • Загальні новини
  • Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
Самовідданість роботі та відкритість стане запорукою розвитку лісової галузі України. На цьому наголосив заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар під час наради з начальниками обласних управлінь лісового та мисливського господарства і підприємств, які підпорядковані відомству.
Він звернув увагу на те, що завдяки праці професіоналів лісова галузь займає серйозні позиції в Україні. Однак, потрібно визнати, що за останні роки не було напрацьовано необхідних системних підходів до реформування та розвитку.
«Будь-яка галузь може розвиватися, коли є програма, стратегія розвитку. Ми таку Стратегію реформування напрацювали. І нашим завданням у наступному році є доопрацювання цієї Стратегії та втілення її в життя, щоб вона стала частиною українського законодавства», - зазначив Володимир Бондар.
Заступник Голови відомства повідомив, що зараз напрацьовуються відповідні нормативно-правові акти для провадження необхідних змін та реформування.
Окрім того, Володимир Бондар звернув увагу на важливості проведення діалогу з іншими міністерствами та відомствами, а також Парламентом, задля розвитку співпраці.
 
«Зараз в суспільстві активно обговорюється питання заповідання лісів. І лісівники не є ворогами у цьому. Проте, заповідання має бути елементом розвитку, а не занепаду. І хто як не працівники лісової галузі можуть фахово обґрунтувати необхідність збільшення площ природно-заповідного фонду. Не варто гнатися за збільшенням відсотка заповідання, потрібна якість, щоб зберегти найбільш цінні українські ліси», - підкреслив заступник Голови Держлісагентства.
Також він зупинився на одній з основних проблем для лісів – масовому всиханню дерев через поширення шкідників. «Так, ми були одними з ініціаторів прийняття нових Санітарних правил. І там закладені певні необхідні норми, зокрема, щодо відкритості проведення санітарних рубок. Однак, потрібно визнати, що деякі позиції нам не вдалося відстояти. І тому зараз ми маємо проблему, коли йде масове всихання, а оперативно вирішити питання лісівники не можуть. Ми пішли на непопулярний крок і розробили зміни до Санітарних правил. І тепер наше завдання показати, що ці зміни дійсно необхідні», - зазначив Володимир Бондар.
На думку заступника Голови агентства, проблеми, які є у лісі, не потрібно замовчувати, а навпаки показувати їх суспільству і заручатися його підтримкою для якнайшвидшого вирішення.
Окрім того, Володимир Бондар поінформував про стан з фінансуванням лісового господарства. «У цьому році нам не вдалося повернути фінансування. Але є перспективи на його відновлення у 2018 році. У цьому нам допоможе Указ Президента, в якому передбачена необхідність відновлення бюджетного фінансування і створення окремого фонду та протокольне доручення Прем’єр-міністра щодо опрацювання виділення коштів у першому кварталі 2018 року», - сказав він.
У зв’язку з відсутністю належного фінансування у цьому році, у південних і східних областях України майже не виконано завдання з лісовідновлення та створення нових лісів.
Як зазначив заступник Голови Держлісагентства, бюджетне фінансування необхідне для підтримки лісгоспів на Півдні та Сході, а створення  фонду фінансування лісового господарства потрібно для подальшого розвитку галузі.
Також під час наради обговорено питання щодо виготовлення правоустановчих документів на лісові земельні ділянки, протипожежні заходи, посилення роботи обласних управлінь у питаннях перевірки користувачів мисливських угідь на дотримання законодавства та протидію браконьєрству.
«По всім питанням ми маємо активізувати роботу у 2018 році. Лісове та мисливське господарство повинно показати свою ефективність, тому що ми стоїмо на сторожі екологічної безпеки нашої держави», - підкреслив Володимир Бондар.

Календар новин
квітень - 2024
п в с ч п с н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30