Наступна новина > < Попередня новина


Володимир Бондар наголосив на персональній відповідальності керівників облуправлінь лісового господарства за дотримання вимог охорони праці

  • 29.03.2019 08:37
  • Загальні новини
  • Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМ
Сьогодні на засіданні колегії Державного агентства лісових ресурсів України одним з питань розглянуто стан охорони праці на лісогосподарських підприємствах галузі.
За наданою на колегії статистикою впродовж 2018 року на державних лісогосподарських підприємствах травмовано 36 чоловік, з них 10 зі смертельним наслідком. У порівнянні з 2017 роком рівень виробничого травматизму зменшився в 1,5 рази.
«Незважаючи на спадаючі показники, рівень охорони праці залишається на неналежному рівні. Викликає занепокоєння і значна кількість машин, механізмів, які вичерпали передбачений паспортом ресурс роботи – станом на 1 січня 2019 року таких нараховується 1484 одиниці», - зазначив головний спеціаліст Відділу використання  лісових  ресурсів Держлісагентства Андрій Мусійовський.
Згідно з висновками спеціальних розслідувань основними причинами нещасних випадків зі смертельними наслідками встановлено:
- невиконання вимог інструкції з охорони праці потерпілими;
- порушення технологічного процесу та вимог безпеки при виконанні робіт;
- недостатній контроль зі сторони посадових осіб за безпечним веденням робіт.
Тобто, основними причинами (дві третини всіх нещасних випадків) виробничого травматизму залишаються організаційні,  або такі, що не потребують матеріальних затрат, а їх усунення залежить лише від добросовісного виконання своїх обов’язків посадовими особами та робітниками підприємств.
У 2018 році за невиконання своїх посадових обов’язків з питань охорони праці, внаслідок чого спостерігався ріст виробничого травматизму, Держлісагентством до дисциплінарної відповідальності притягнуто заступника начальника Івано-Франківського облуправління. Окрім того, за неналежне виконання зобов’язань, передбачених контрактами щодо забезпечення безпечних умов праці, чотирьох керівників державних лісогосподарських підприємств притягнено до дисциплінарної відповідальності через оголошення догани, двох звільнено з займаних посад.
Також на колегії повідомлено, що стійкою залишається тенденція високого травматизму в перші роки роботи – 56% виробничих травм трапляється під час перших п’яти років роботи за професією.
«Аналіз показує, що найбільше нещасних випадків стається під час пересування працівників лісовими масивами або територією підприємств. У той же час, викликає занепокоєння ріст травматизму при порушенні правил охорони праці під час виконання лісосічних робіт. Зважаючи на вказане видно, що робота з питань охорони праці підприємств потребує покращення», - підкреслив Андрій Мусійовський.
Він повідомив, що загалом під час перевірок, що були проведені працівниками служб охорони праці підприємств і облуправлінь, виявлено понад 44 тисячі порушень вимог нормативних актів з охорони праці. За це було притягнено до дисциплінарної відповідальності 623 працівника, а 25 звільнено з займаних посад.
Також на колегії звернуто увагу на те, що під час перевірок підприємств одним із виявлених порушень є неприземлення сухостійних дерев, що в подальшому стає причиною травматизму працівників під час заготівлі деревини. «Жоден нормативний міжнародний чи національний акт не говорить про те, що сухостійні дерева повинні залишатись на лісосіці неприземленими. Навпаки відповідно до Санітарних правил в лісах України середовищем існування та захисту об’єктів живої природи слугують окремі повалені сухостійні дерева. У першу чергу на лісосіках потрібно думати про безпеку людей», - наголосив головний спеціаліст Відділу використання  лісових  ресурсів Держлісагентства.
У свою чергу, головуючий на засіданні колегії заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар наголосив на персональній відповідальності керівників облуправлінь лісового та мисливського господарства за дотримання вимог охорони праці.
«Лісова галузь є однією з найбільш травмонебезпечних. І необхідно більш досконало підходити до забезпечення охорони праці наших робітників. Збереження життя людей є першочерговим завдання для всіх нас. Я постійно контролюю цю ситуацію. Наголошую, недотримання вимог, неорганізація належного навчання та інструктажу, ігнорування роботи людини на лісосіці без належних засобів захисту – це все персональна відповідальність начальників обласних управлінь, директорів лісгоспів та осіб, які мають контролювати дотримання вимог охорони праці. І Держлісагентством будуть вживатися ще більш жорсткі заходи до тих посадових осіб, які не виконують необхідних вимог із забезпечення належної охорони праці», - підкреслив Володимир Бондар.
Окрім того, він звернув увагу і на контроль за дотриманням техніки безпеки бригадами, які виконують роботи у лісі на умовах договору підряду. «Якщо це наймані бригади, які мають дозвіл, то все одно потрібно слідкувати, щоб їхні робітники чітко дотримувалися вимог. Ще раз наголошую, немає різниці, чи працівник лісгоспу, чи працівник найманої бригади – всі вони мають дотримуватися техніки безпеки і бути забезпечені всіма засобами захисту», - сказав Володимир Бондар.
За результатами розгляду питання буде виданий наказ Держлісагентства щодо  розробки та здійснення в 2019 році комплексу організаційно-технічних заходів, спрямованих на створення безпечних умов праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві. Начальникам обласних управлінь лісового та мисливського господарства, керівникам підприємств безпосереднього підпорядкування доручено посилити контроль за дотриманням вимог безпеки на нижньоскладських роботах, лісозаготівлях та під час експлуатації тракторів, спецтехніки і транспортних засобів підприємств, а також забезпечити лісорубів лісозаготівельних бригад спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту.

Календар новин
березень - 2024
п в с ч п с н
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 30 31