Наступна новина > < Попередня новина


Віктор Мельник: «Не треба панікувати – треба працювати!»

  • 20.09.2016 03:00
  • Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ

Традиційно в ці дні журналісти вирушають до лісівників, аби пройнятися духом цієї професії і окреслити основні напрямки їхньої діяльності. Тож після відвідин Городницького лісгоспу наша сьогоднішня розповідь про цей колектив, який окрім професійного свята відзначає й 80-й, ювілей рік заснування.

Городницька зона має свою таємничість, і саме її безкраї ліси визначають цю особливість. Куди не кинь оком – височезні сосни ніби підморгуючи тобі, зливаються з безкраїми небосхилами. Саме сосна є основною лісоутворюючою породою лісгоспу, однак останніми роками вона дуже хворіє. І, як не прикро починати свою розповідь з проблем, та саме всихання соснових насаджень і боротьба з цим явищем – основний із напрямків роботи лісівників сьогодні. Про це нам із великим занепокоєнням розповідає Віктор Сергійович Мельник, директор підприємства, на якому й лежить вся відповідальність за діяльність і розвиток господарства, і додає: «Не треба панікувати, треба працювати».

У зв’язку із значним збільшенням санітарних рубок, на складах з’являється все більше і більше сировини саме цієї породи. Тож, аби мати можливість її реалізовувати, тут зосередилися на інвестуванні коштів у поглиблену переробку.  На технічне переоснащення цеху переробки деревини спрямували біля десятка мільйонів гривень. А це, до того ж і збільшення робочих місць. Тож, аби запустити в дію нову лінію на підприємство запросять ще до двадцяти робітників. А загалом лісгосп забезпечує роботою біля 350 чоловік, ще біля сотні людей залучають і на сезонні роботи: садіння лісу, догляд за лісокультурами, заготівля насіння та його вирощування.

Великої уваги приділяють і будівництву лісових доріг. Саме вони покликані зменшити ручну працю людей і скоротити витрати на транспортування сировини, а ще забезпечують доступ до віддалених місць лісових ресурсів, і відіграють велику роль в лісівничих та протипожежних заходах. До речі, температурні показники цього року не дають спуску лісівникам ні на хвилинку. Постійне патрулювання на спостережних вишках, виїзди рейдових бригад, проведення мінералізованих смуг – це те, над чим з початку літа займаються в посиленому режимі. Як результат – на сьогодні не зафіксовано жодного спалаху в лісових масивах цього підприємства.

Мандруючи територією лісгоспу ми завітали до Городницького та Липинського лісництв. Тут хлопці демонструють нам теплиці, в яких красуються під осінніми променями сонечка, ніби м’які пухнасті подушки, зелененькі сіянці сосни. Саме на забезпечення садивним матеріалом для власних потреб у повному обсязі тут щорічно добудовують теплиці, а цього року ще й закупили спецконтейнери і вперше висіють насіння, з якого планують отримати 20 тис. саджанців із закритою кореневою системою. Цей метод перейняли в наших закордонних сусідів. Він має гарні характеристики, пояснює головний лісничий Леонтій Валєнкевич: сформована коренева система не руйнується при пікіруванні, відтак покращується приживлюваність, а ще – це дає можливість проводити посадку протягом всього вегетаційного періоду. До того ж, сподіваються лісівники, після використання таких саджанців, значно зменшаться й роботи по доповненню лісових культур. А садити тут є де - жодна зрізана ділянка не залишається пустувати. Відтак лісові масиви Городницького лісгоспу щорічно збільшуються на площах біля 500 га.

Поряд із сіянцями сосни видніються і шкілки з декоративним посадковим матеріалом. Тут вам десятки різновидів туї та ялівцю, самшит, катальпа та інші види нині модних кущів для озеленення прибудинкових території, які реалізуються для населення.

Плекаючи ліси, лісівники переконані, що вже сьогодні потрібно виховувати і ростити достойну собі зміну. Тож на базі Городницької ЗОШ, під патронатом тутешніх лісівників, функціонує шкільне лісництво. Саме на нього покладають велику надію в залученні молоді до роботи в лісі. До слова, не один виходець цього шкільного лісництва вже сьогодні є працівником лісгоспу. Бо робота тут стабільна, високооплачувана і престижна, є можливість кар’єрного зростання. А ще підприємство постійно дбає про свій колектив: забезпечує змістовним відпочинком у літній період як працівників так і членів їх сімей, сприяє в санаторно-оздоровчому лікуванні. Для колишніх працівників та пенсіонерів лісової галузі  щорічно забезпечують паливну норму по пільгових цінах. Не менше уваги й власне самому селищу: благоустрій, благочинність, підтримка воїнів АТО, школярів та молоді.

У переддень професійного свята працівники лісгоспу отримали грамоти та подяки Держлісагенства, а саме: Черкес Дмитро (майстер на лісозаготівельних роботах погруздвору), Павло Лопатюк (майстер лісу Дзержинського ліснитцва), Віктор Лисанець (інженер лісового господарства), Василь Мельник (лісничий Липинського лісництва) та Володимир Потайчук (начальник Курчицько-Гутянського ЦПД). Грамотами Житомирського обласного управління ЛМГ нагороджені Шупрудько Валерій (майстер лісу Броницького лісництва), Хрущ Валерій (майстер лісу Липинського лісництва), Дейнеко Сергій (водій Городницького АТП) та Черевко Станіслав (рамник городницького нижнього складу). Вітаємо їх з цими відзнаками а також вітаємо увесь колектив лісгоспу зі святом. Впевненості вам, шановні, у завтрашньому дні, щастя, доброго здоров’я, миру та злагоди в родинах.

Альона Денисюк

Фото автора


Календар новин
квітень - 2024
п в с ч п с н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30