Наступна новина > < Попередня новина


Відтепер лісівники Житомирщини моніторять ліси одночасно на трьох рівнях

  • 25.06.2021 12:55
  • Актуальна тема
  • Автор:  Пресслужба Житомирського ОУЛМГ
В лісах області запровадили трирівневий контроль. Його сьогодні презентували в обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Іншими словами, за кожним лісовим кварталом тепер впродовж світлового дня спостерігає одночасно кілька пожежних спостерігачів.
До таких заходів в обласному управлінні вдалися для того, щоб виявляти можливі загоряння в лісах на найраніших стадіях та  якнайшвидше вживати усіх необхідних заходів для ліквідації вогню.  А це, як відомо, найважливіші умови оперативного гасіння пожеж та, як наслідок, недопущення поширення їх на значні площі.
В лісництвах усіх 20 держлісгоспів на пожежних вежах нині встановлено 62 камери відеоспостереження, камерою керує черговий з допомогою поворотного пристрою, а інформація виводиться на монітор. З усіх камер лісництв інформація передається до лісгоспу, де теж черговий має можливість спостерігати за усіма лісами підприємства.
Центральний пункт спостереження розташований в обласному управління лісового та мисливського господарства. Там відповідний спеціаліст веде моніторинг за усіма лісами області.
Для чергового кожного рівня розроблено та відпрацьовано алгоритм дій у разі виявлення диму чи вогню. Інформація про це миттєво передається саме туди, звідки найшвидше можуть організувати виїзд на місце пожежі.
Завдяки такій організації спостереження,  - розповідає головний спеціаліст відділу лісового господарства, охорони та захисту лісу  обласного управління Олександр Кемський -  від початку виявлення найменшого задимлення у лісі до моменту, коли на місце пожежі виїзджає пожежна техніка та пожежна ланка, проходить буквально 2-3 хвилини. Місця дислокації протипожежних сил та засобів розміщені таким чином, щоб навіть до найвіддаленіших лісових кварталів можна дістатися максимум за 20 хвилин.
В разі виникнення пожежі,  її координати  та найкоротший маршрут руху пожежної техніки, сил і засобів передається в черговий диспетчерський пункт, а також на телефони інженерно-технічним працівникам підприємств.
Все обладнання придбане за власні кошти підприємств.
«Це лише один із цілого ряду заходів, котрі лісівники області запровадили цього року для ефективної охорони лісів від пожеж, -  коментує начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Сахнюк. – Крім того, придбали нову протипожежну техніку, надійні засоби зв'язку,  захисний одяг, створили карти водойм тощо».


Календар новин
березень - 2024
п в с ч п с н
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 30 31