Наступна новина > < Попередня новина


Відразу кілька рекреаційних проектів реалізовують в Зарічанському лісгоспі

  • 27.05.2019 13:47
  • Загальні новини
  • Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
Як відомо, ліс – це не лише дерева, а й прадавнє середовище для диких тварин, птахів, плазунів, комах і т. п. Ну і, звичайно, – найкраще місце для відпочинку людей. Лісівники про це не забувають.
Зокрема Зарічанський лісгосп, як відомо, об’єднав найбільш рекреаційні куточки довкола Житомира і не тільки. А так звана «зарічанська зона» асоціюється у кожного житомирянина із річкою, лісом і гарним відпочинком.
У свою чергу лісівники, правильно оцінивши сприятливе географічне положення, запланували реалізацію декількох рекреаційних проектів.
– Ми вже створили більше десятка  впорядкованих пунктів відпочинку, – розповідає головний лісничий ДП «Зарічанський лісгосп» Сергій Сірик, – врахували побажання відпочиваючих і в їх улюблених місцях організували рекреаційні майданчики.  Їх обгородили, встановили бесідки, лавочки, мангали і бачки для сміття, щоб люди не смітили, не ламали дерева, а головне – не провокували пожежі в лісі.  До цього часу на території Зарічанського лісництва розміщені понад 20 баз відпочинку, які раніше належали провідним заводам і фабрикам Житомира. Частина із них стали приватними, деякі не діють,  та  проблем нам щороку додають, бо масовий відпочинок там часто буває надто бурхливим.
Але рекреаційний напрямок ми всеодно поступово розвиваємо, зараз у нас кожне лісництво (всього їх чотири) встановило щонайменше по 2-3 рекреаційні куточки на своїй території.  Ми плануємо також окремі рекреаційні напрямки доповнити невеликими  магазинами «Лісовичок». У нас є різноманітна здорова лісова продукція: ягоди, варення, мед, гриби, консервація для реалізації у власних торгових точках. Хочемо організувати такі «Лісовички» у кожному  лісництві. І цю роботу ми вже розпочали, поруч із офісом держлісгоспу в мальовничому місці створили цілий комплекс для відпочинку, поблизу пожежної водойми. Всю територію впорядкували, встановили декоративні фігури, накриття від вітру і дощу. Окремо зробили вихід до водойми, є зона для прогулянок і фотографування на природі. Такий комплекс відпочинку можна буде згодом  здавати в оренду для відпочинку, – зазначає Сергій Григорович.
Як відомо,  найбільш привабливою і улюбленою зоною відпочинку для житомирян є територія довкола річки Тетерів у Зарічанах.
Територія місцевого Зарічанського лісництва сягає понад 5 тисяч гектарів. І майже всю її умовно можна вважати рекреаційною, адже влітку тут одночасно перебувають тисячі людей: рибалять, готують шашлик, купаються в Тетереві. Незважаючи на заборони, іноді розпалюють багаття і, звичайно, повсюди смітять. За ними постійно прибирають лісівники.
– Ми не ставимо питання, щоб люди не ходили до річки і до лісу, – пояснює лісничий Зарічанського лісництва Валентин Рябов, – але  маємо від цього одні клопоти і щоденний головний біль. А у вихідні дні замість відпочинку посилюємо чергування і контроль, бо не всі відпочиваючі адекватно себе ведуть. До того ж близько 50 гектарів території лісництва займають так звані бази відпочинку, їх у нас тут більше 20. Податків вони нікому не платять, а клопотів від них чимало. Потрібно ще врегулювати це питання на юридичному рівні і встановити нових власників цієї рекреаційної забудови й оздоровчих споруд. З іншого боку. ми й самі організовуємо місця для відпочинку людей, несемо при цьому не малі витрати на їх впорядкування. Таких рекреаційних центрів на території Зарічанського лісництва вже більше п’яти, – уточнює лісничий Валентин Рябов.
«Цивілізувати» масовий відпочинок у приміських лісах – важливий сучасний напрямок роботи працівників Зарічанського лісгоспу. Це потрібно не лише лісівникам, а й самим відпочиваючим, адже в європейських країнах «дикий» відпочинок на природі – давно в минулому.
Володимир ВАСИЛЬЧУК.

Календар новин
квітень - 2024
п в с ч п с н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30