Наступна новина > < Попередня новина


В Овручі на садіння лісу вийшли школярі і керівництво району

  • 27.03.2019 15:04
  • Загальні новини
  • Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
Весна потихеньку вступає в свої права, щоправда судячи з погоди, зима таки поступатися не зовсім і хоче. Для селян у цей час починається новий сезон на городі, а в лісівників вже в розпалі і своя робота. Бо вчасно посадити ліс — головне завдання наразі!
У рамках щорічної Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу в твоїх руках», що стартує 21 березня, до участі в посадці зазвичай долучаються усі охочі. Тож, 26 березня, на посадку лісу в Овручі вийшли не лише лісівники, а й школярі та керівництво району. Долучитися запросили і нас, журналістів. Тож, з самісінького ранку вирушаємо до ДП «Овруцьке лісове господарство», аби зробити і свій вклад у відновлювання лісу.
Зізнаюся чесно, такої довгої і важкої дороги в нас з колегою ще не було. Бо вже за пів години в дорозі наш «залізний кінь» почав брикатися, і через нього ми спізнилися на початок. На околиці с. Дубовий Гай (Кирданівської сільської ради), вже з дороги проглядався «десант» завзятих ентузіастів, що вправно шикували в рядочках зелененькі сіянці сосни. 
Половина цієї когорти, то учні двох шкільних лісництв, що функціонують при лісгоспі. Школярі на практиці закріплюють теорію. Разом із тим, встигають послухати лекцію від наставника,  і  навіть  давати відповіді на поставлені запитання. 
Зовсім юні, завзяті хлопчаки заганяють в свіжозорану землю мечі Колесова, до речі не такі вже й легкі, як здається на перший погляд, — а дівчатка, що в парі — саджають сіянці, дотримуючись всього технологічного процесу. Бо ж, якщо загнути корінець чи не «видушити» повітряної подушки, можна вважати, що робота була марною, — такий сіянець загине!
Старші і собі розбилися по парах. На власному прикладі директор підприємства Сергій Гулько показує гостям — керівникам району та структурних підрозділів, вчителям, громадським активістам та журналістам, — як правильно працювати. Тож уже за декілька годин плідної роботи підготовлену ділянку майже в 2 га усі гуртом заліснили.
А загалом, цього року в Овруцькому лісгоспі планують провести лісокультурну кампанію на площі біля 500 га. Половину з них засадять соснами, дубочками, березою та чорним горіхом. Додадуть до цього різноманіття плодових та чагарникових порід, для приваблювання звірів та птахів, — пояснює головний лісничий Володимир Захарчук. На частині території проведуть сприяння природному поновленню та на площі більше 100 га — доповнення. 
Під час посадки головний лісничий пояснює й мету даного заходу. Володимир Андрійович наголошує, що ліс, це теж саме господарство, яке дає урожай. І коли він досягає свого віку стиглості, дерева зрізають для потреб народного господарства і використовують у найрізноманітніших галузях: паперовій, будівничій, меблевій та інших. Бо для цього ліс і вирощують!
Але з позаяк, на відміну від корисних копалин, які добувають в Україні, ліс є відновлювальним ресурсом, то кожна зрізана площа обов’язково засаджується. Тож даний захід покликаний привернути увагу до вирощування лісу, бо справа це не проста і робиться для того, аби й надалі ліси України шуміли і виконували свої три основні функції: господарську, екологічну та соціальну. А люди були до лісу дбайливими і бережними. Володимир Захарчук переконаний,  — той, хто посадив власноруч дерево, вже зовсім по іншому відноситься і до праці лісівників, і до самого лісу. 
- Звичайно, багато хто нарікає на нашу роботу, — коментує директор Сергій Дмитрович, — бо на перших порах, коли посадки ще молоді, їх не так помітно. Та вже за 7-10 років сьогоднішні маленькі м’якенькі сіянці вкоріняються, підростають і вкривають лісом, здавалось би на перший погляд, оголені площі. Тож дерева тут як росли, так і продовжують рости, тільки на зміну стиглому лісу приходить молодий!
Довідково Сергій Гулько розповідає і про ввірене йому підприємство.
Площа Овруцького лісгоспу становить майже 41 тис. га. У складі шість лісництв, два склади та автотранспортний цех. Увесь спектр лісогосподарський робіт забезпечує колектив із чисельністю в 400 чоловік. 
Свою діяльність в лісгоспі ведуть на вирощування найзатребуваніших порід, і які найбільше відповідають природним умовам зростання, а це — сосна та дуб. Щорічно тут створюється близько 250 га лісових культур, на які в розсадниках та теплицях вирощується власний посадковий матеріал у кількості 2,2 млн. штук, якими підприємство повністю себе забезпечує. 
За минулий рік на ведення лісового господарства було затрачено 29,7 млн. грн. власних коштів підприємства. Проведені рубки догляду, головного користування та санітарні. Зрубано 130  тис. м³ стиглого та хворого лісу, при цьому отримано реалізації в сумі 120 млн. грн., які йдуть на заробітну плату працівникам (за 2018 рік середня становила 9500 грн.), сплату податків та обов’язкових платежів до всіх рівнів бюджетів та на розвиток підприємства. Зауважу, при цьому державне підприємство повністю знаходиться на власному забезпеченні, і жодної копійки на ведення лісового господарства від держави не отримує.
 
Альона ДЕНИСЮК
Фото автора

Календар новин
квітень - 2024
п в с ч п с н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30