Наступна новина > < Попередня новина


В Городницькому лісгоспі вирощують клоновані модрини

  • 30.04.2021 10:53
  • Загальні новини
  • Автор:  Пресслужба Житомирського ОУЛМГ
Близько 70 відсотків городницьких лісів – рукотворні. Створюючи лісові культури, тамтешні лісівники мусять враховувати чимало факторів, дотримуватися принципів природного біорізноманіття, формувати  високопродуктивні насадження, не забуваючи про глобальне потепління…
Звісно, головною лісоутворюючою породою городницьких лісів залишається сосна звичайна. Проте до модрини в лісгоспі – ставлення особливе. Як найбільшу цінність оберігають тамтешні лісівники унікальні насадження модрини європейської, створені прадідом графа Юзефа Миколая Потоцького ще у XVIII столітті.
А  щоб зберегти не лише залишене предками, а й створити нове для нащадків, на підприємстві активно розвивають модринову культуру. 
В 2014 році в лісгоспі на площі 5 гектарів створили клонову плантацію цієї породи.
Клони закупили в колег із сусідньої області. 
Тепер за молодими клонами (їх тут нині близько 800 штук) доглядають, як за малими дітьми. По кілька разів на місяць спеціалісти обходять та оглядають мало не кожен саджанець, чи не виникло, бува, якихось проблем.
«Окремі саджанці не пережили пізніх морозів, - констатує інженер лісових культур Володимир Мойсюк. – Тому як тільки дочекалися стабільного тепла – обстежилии усю плантацію. Де відбувся відпад саджанців – доповнили, де не прижилися живці – ще раз провели щеплювання.
В наших кліматичних умовах модрина себе добре почуває і радує лісівників приростом. Хоча не все так просто, адже ліс сам по собі не росте, і шлях від однорічного саджанця до зрілого високопродуктивного лісу є довгим і трудомістким.»
Модрина – перспективна культура, має хорошу опірність до нашестя шкідників та хвороб дерев. Крім того, ця порода швидкоростуча, відзначається доброю приживлюваністю, витривалістю, не вимоглива до грунтових умов. Модрина має цінну деревину, надзвичайно міцну і довговічну.
Пресслужба Житомирського ОУЛМГ 

Календар новин
березень - 2024
п в с ч п с н
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 30 31