Наступна новина > < Попередня новина


У лісі над Случчю цвіте підсніжник

  • 18.03.2019 11:25
  • Загальні новини
  • Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
На території  Городницького лісгоспу  розміщений  лісовий заказник місцевого значення  «Ліс над Случчю»  площею 26,8 га. Утворений  він був для збереження у природному стані мозаїчного комплексу цінних деревостанів віком 60 років – дубів, грабів, осик і беріз; популяції рідкісних видів рослин, занесених до Червоної книги України: підсніжника білосніжного, гніздівки звичайної,лілії лісової, любки дволистої, скополії карні олійної, коручки  морозниковидної.
Більша частина території заказника у ландшафтному плані - це заліснений схил лівого берега річки Случ крутизною 30-35˚ східної експозиції, з відшаруванням гранітів на поверхню грунту під пологом лісу. І увесь схил усіяний підсніжниками…
Ще навкруги лежить сніг, а квітка  вже пробиває собі дорогу до сонця. Спершу з-під снігу  видніються невеликі зелені листочки. Згодом з’являються білі голівки на тендітному стебельці. Ростуть ці чудові квіти густими білими острівцями. Навколо поширюється чарівний аромат. Наукова назва – «галантус», що  означає молочна крапля.
«Подивитися на цю красу варто, - каже Леонтій Валенкевич, головний лісничий Городницького держлісгоспу, на землях якого і розміщений заказник. - На території нашого підприємства це єдине місце, де підсніжник займає таку площу, тому у пору його цвітіння кожен воліє потрапити сюди та помилуватися такою красою, а надто набратися енергії.»
Декілька цікавих фактів про підсніжник:
- Цибулини підсніжника отруйні;
- Підсніжник символізує надію;
- Існує понад 100 видів підсніжників;
- Підсніжник – перша квітка землі;
- Підсніжником можна лікувати хворобу Альцгейлера;
- Підсніжник занесений до Червоної Книги України. 
Ще хочеться згадати  про найкрасивішу весняну квітку – блакитний пролісок. Хтось сказав, що в лісі навесні два неба – одне над головою, інше під ногами. Проліску не страшні весняні заморозки, тому, що в клітинах цієї рослини міститься підвищена концентрація цукру. Ці дивовижні квіти називають вісниками весни. Вони квітнуть навіть при нульовій температурі. Виявляється, що в цей час температура всередині квітки – близько  восьми градусів тепла! Вона влаштована так, щоб її чашечка, немов  маленьке дзеркальце, вбирає сонячне проміння.    
Діана Сорока

Календар новин
березень - 2024
п в с ч п с н
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30 31