Наступна новина > < Попередня новина


Трохи історії. Житомирський лісгосп

  • 07.11.2019 14:21
  • Загальні новини
  • Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
Від мандрівки в ліс у наш час ніхто, звичайно, не відмовиться. Але різні люди уявляють собі ліс по-різному. Для одних це лісопарк поблизу міста, для інших – зелені урочища в степу, гаї на горбогір’ях, ще для когось – суцільні лісові масиви в долинах річок, у віддалених районах. Для поліщука ліс – соснові, дубово-соснові деревостани, що чергуються з полями, луками, болотами. Для лісівника ж – щоденна, важка, але така благородна, праця…
Коріння створення нашого підприємства бере свій початок з 1936 року, тоді Житомирський держлісгосп був створений на базі Житомирського ліспромхгоспу. Перелистуючи пожовклі сторінки наказів, написаних спочатку від руки, а пізніше надруковані на машинці, здається, ніби був учасником тих подій, працював з тими колективами, переживав за їх невдачі і радів за перемоги та досягнення, адже специфіка роботи майже не змінилася.
Проте історія нашого підприємства бере початок ще з часів ХІХ століття, коли у 1860 році було проведено перше лісовпорядкування лісів Корабельної лісової дачі, яка входить до складу нинішнього Корабельного лісництва. Назва лісництва походить від того, що в цій місцевості зростали щоглові сосни та дуби, які за часів правління Петра І використовувались для кораблебудування. Лісовпорядження виконували таксаційні партії під керівництвом старшого таксатора штабс-капітана Холщевникова. Тут в околицях губернського центру – Житомира, з давніх-давен розвивається лісова дослідна справа. У Корабельній дачі працював лісничим Н.А. Розанов, його спадкоємцем був лісокультурист – дослідник С.Г.Вронський. Корабельну дачу відвідували і вивчали вчені-лісівники Г.Ф. Морозов, А.А. Хитрово, В.В. Огієвський, М.М. Орлов, Б.А. Щустов, А.Б. Жуков, П.С. Погребняк, Д.Д. Лавриненко.
Трохи пізніше, у 1894 році, були впорядковані Тригірське і Пилипівське лісництва. Перші лісовпорядкування Богунського, Левківського і Станишівського лісництва відбулося у 1914 році. Лісові масиви Березівського і Новозаводського лісництв були вперше лісовпорядковані вже за радянських часів у 1938-му і 1947-му роках.
У 1936 році, коли на базі Житомирського ліспромгоспу було утворено Житомирський лісгосп, до його складу входило шість лісництв: Корабельне, Богунське, Левківське, Пилипівське, Станишівське і Тригірське. З 1960 року Житомирський лісгосп був реорганізований у комплексне підприємство Житомирський лісгоспзаг, на який покладено завдання не лише ведення лісового господарства, але й організації та проведення лісозаготівельного виробництва. В 1991 році перейменований в Житомирський держлісгосп, а у 2005 році -  в державне підприємство «Житомирське лісове господарство».
Упродовж всієї «трудової біографії» лісгоспу його роботою керували високоосвічені професіонали лісової справи,  котрі разом з колективом започатковували і розвивали кращі традиції підприємства, садили і ростили ліси, котрі нині є окрасою нашого регіону. 
Ірина Шевчук, ДП «Житомирський лісгосп»

Календар новин
березень - 2024
п в с ч п с н
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 30 31