Наступна новина > < Попередня новина


Санітарні рубки потрібні, але цим питанням намагаються маніпулювати, - Володимир Бондар

  • 27.02.2018 16:08
  • Загальні новини
  • Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
Під час публічного звіту за 2017 рік заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар поінформував про охорону та захист лісів.
Він звернув особливу увагу на те, що з кожним роком санітарний стан лісів України внаслідок кліматичних змін та антропогенного фактору погіршується.
«Площа всихання ялинників у Карпатському регіоні  на сьогодні склала понад 36 тис. га. Активізувалось масове всихання соснових насаджень, особливо в Поліському регіоні. У 2017 році виявлено осередків активного всихання сосни на площі 120 тис. га», - повідомив він.
З метою напрацювання шляхів та заходів щодо подолання надзвичайної ситуації, викликаної масовим всиханням лісових насаджень, підготовлено обґрунтовані матеріали щодо внесення змін до Санітарних правил в лісах України стосовно забезпечення виконання санітарними рубками своєї основної мети – оздоровлення насаджень.
«Ми не маємо наміру, як зараз нам закидають «під виглядом боротьби з короїдом рубати здорові дерева». Це абсолютна нісенітниця! Нашим завданням є врятувати ліс для наших нащадків. Так, дійсно правда, що для того, щоб припинити поширення шкідників потрібно рубати не лише вже всохші дерева, а й ті дерева, в які лише засилився короїд. Потім же на цих місцях висаджувати нові здорові дерева», - наголосив Володимир Бондар.
Він підкреслив, що необхідність проведення санітарних рубок, це не видумка лісівників – всі санітарно-оздоровчі заходи мають наукові обґрунтування.
«Це дуже вузькопрофільні питання, якими зараз намагаються маніпулювати. Я вкотре хочу апелювати до досвіду країн Європи у цьому питанні. Там лісівник йде попереду хвороби. І якщо він бачить, що крона дерева вже починає сохнути, то він одразу видаляє це дерево з лісу. Тим самим, не даючи заразити здорові дерева. Так, це вимушені заходи, але вони потрібні», - зазначив Володимир Бондар.
Окрім того, заступник Голови Держлісагентства повідомив, що у 2017 році в лісах підвідомчих підприємств ліквідовано 2371 пожежу на площі 5474 га, в тому числі верхових – 1060 га. Це в 2,5 рази більше за кількістю та в 5 разів за площею у порівнянні з 2016 роком. Середня площа однієї пожежі зросла вдвічі та склала 2,3 га. Збитки від лісових пожеж склали 43,8 млн гривень.
«У 2017 році сталося 92 лісові пожежі з площею понад 5 га, що в значній мірі викликано зменшенням профілактичних протипожежних заходів через відсутність бюджетного фінансування лісогосподарських підприємств. Гасіння пожеж в основному здійснювалося із залученням значних сил і засобів ДСНС, в том числі авіації. Незважаючи на критичний стан лісогосподарських підприємств Сходу та Півдня України у пожежонебезпечний період завдяки самовіданній праці лісівників не було допущено жодної великої лісової пожежі, яка б призвела до надзвичайної ситуації», - наголосив Володимир Бондар.
Заступник Голови відомства також розповів про скоєні правопорушення у лісовій галузі та боротьбу з ними.
«Ключову роль в забезпеченні охорони лісів від лісопорушень відіграє робота майже 300 постійно діючих рейдових бригад, які створені в кожному державному лісогосподарському підприємстві. Рейдовими бригадами в 2017 році під час проведення 37 тис. рейдів було притягнено до адміністративної відповідальності 6,5 тис. лісопорушників», - зазначив він.
Як повідомив Володимир Бондар, незважаючи на заходи, що вживаються працівниками державної лісової охорони, за оперативними даними обсяг незаконних рубок за 2017 рік склав понад 26 тис. куб. метрів. Однак, варто зазначити, що у порівнянні з 2016 роком, обсяг незаконних рубок зменшився на 1,7 тис. куб. метрів.
Він звернув увагу на те, що однією із об’єктивних причин ослаблення охорони лісів стало скорочення чисельності нижньої ланки працівників державної лісової охорони у зв’язку із скороченням, а потім і відсутністю бюджетного фінансування. Наприклад, середня площа лісового обходу, що знаходиться під охороною одного лісника (майстра лісу), вже становить 1 тис. га.
«За звітний період було передано більше 2,5 тис. справ щодо незаконних рубок до правоохоронних органів та судів. До дисциплінарної відповідальності притягнуто 792 посадові особи державної лісової охорони, звільнено – 104, порушено 4 кримінальні справи», - зазначив заступник Голови відомства. 
Також Володимир Бондар наголосив, що з метою підвищення ефективності проведення рейдів з охорони та захисту лісів у 2018 році буде посилено відомчий контроль за діяльністю рейдових бригад. Зокрема, шляхом встановлення GPS-трекерів на транспортні засоби держлісохорони з метою відстеження їх пересування.

Календар новин
березень - 2024
п в с ч п с н
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 30 31