Наступна новина > < Попередня новина


Роман Ільїн: понад тиждень лісівники Житомирщини гасять пожежі

  • 08.04.2020 15:29
  • Загальні новини
  • Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
Станом на сьогодні 15 з 17 великих пожеж локазізовано. В трьох лісництвах Народицького спецлісгоспу локалізація триває. Там ситуація ускладнюється ще тим, що частина лісів – у зоні радіаційного забруднення, де близько 35 років не проводились ніякі лісогосподарські заходи, відтак ліси мають значну захаращеність.
На боротьбу з вогнем залучено всі сили – уся лісова охорона підприємств, зупинили навіть деякі цехи переробки.
 Щоденно в лісах області пожежі гасять від 600 до 1000 осіб, більше 100 одиниць пожежної техніки! І це лише лісівники. Пліч-о-пліч з ними працюють і рятувальники.
За один день лісівникам доводиться ліквідовувати від 25 до 40 осередків загорянь. Як правило, це кілька пожеж одночасно в одному підприємстві, відтак бракує сил, техніки та … часу.
Через аномально суху зиму та весну в лісі зовсім немає вологи. Лісова підстилка, травяниста та чагарникова рослинність надзвичайно сухі. Відтак вогонь поширюється фактично зі швидкістю вітру, полумя нерідко сягає висоти дерева.
В таких надзвичайних умовах лісівники часто роблять просто неможливе, аби зупинити вогонь та вберегти насадження від знищення. Втомлені, змучені, без сну та відпочинку, вони не відступають та   гідно виконують свої професійні обовязки.
Від початку весни вогнем пройдено тисячі гектарів лісу!  Нищаться насадження, рідкісні рослини, гине тваринний світ, забруднюється повітря, значні втрати несе лісове господарство області загалом та лісогосподарські підприємства зокрема. Прикро і болісно, що все це через людську недбалість, безвідповідальність та нерідко ще й навмисне шкідництво. Люди відкрили ще одну війну – вогняну, проти всього живого.
Горять ліси, горять поля з самосівом, горять смітники, горять будинки, а люди вперто продовжують палити, знищуючи все навколо себе. Нерідко лісівникам доводиться поветртати пожежні автомобілі з лісу, аби загасити пожежу в селі, котра виникла від чиєїсь безвідповідальності!
Люди мусять зрозуміти, що бажання  спалити  суху траву в полі, чи бадилля на городі, чи листя в саду не можуть бути  співмірні з тією шкодою, які приносять лісові пожежі.
Хочу звернутися ще раз до всіх мешканців нашої області. Людино! Схаменись! Зупинись! Припини вогняну війну проти всього живого. Не нищ те, що тебе оточує, бо цим ти нищиш себе!  
Роман Ільїн, перший заступник начальника Житомирського ОУЛМГ

Календар новин
квітень - 2024
п в с ч п с н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30