Наступна новина > < Попередня новина


Про результати роботи Баранівського лісгоспу за минулий рік та перспективи діяльності в нинішньому розповідає його керівник Анатолій Остудімов

  • 27.02.2017 02:00
  • Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ

Як годиться по закінченню  року  підведемо  підсумки роботи , проаналізуємо    діяльність підприємства ,  адже нам є про що розповісти та  поділитись  гарними результатами роботи нашого колективу з іншими, хто був поряд з нами  і  вболівав  не тільки за наш колектив  а й за долю нашого УКРАЇНСЬКОГО ЛІСУ. 

Державне підприємство «Баранівське лісомисливське господарство»  по праву   пишається своїми  лісами, які дають екологічний захист нашому краю, людям — здоров’я, економіці — розвиток. У створення цих лісових масивів вкладено велику працю багатьох поколінь лісівників. І те, що ми сьогодні маємо понад 44 тисячі гектарів лісового фонду, близько  70 відсотків якого це лісові насадження, вирощені штучно, то це лише завдяки трудівникам нашого колективу що в різний час трудились на благо нашого підприємства.   Проте,  в минулому році наші  лісові насадження, та й не тільки наші , адже це всеукраїнська  проблема, зазнали  негативного впливу кліматичних  змін, які   пов»язані з глобальним потеплінням,   що останнім часом  спостерігаємо  в природі  та  призвели до значного  зниження ґрунтових вод, порушення гідрологічного балансу  та    спричинили масове всихання  соснових насаджень. Це  в свою чергу  створило сприятливі умови для   розповсюдження шкідників, особливо- вершинного короїду, а це зумовило збільшення обсягів суцільних санітарних рубок. Так ,  якщо в минулих роках обсягах проведення суцільних санітарних рубок  не перевищували 50 га  , то за 2016 рік  їх площа склала понад 230 га . Ми -  лісівники, намагались , як можна  найшвидше  зрізати  хвору деревину, щоб   не допустити повної втрати її  якості, адже при масштабам   всихання деревостанів  економічні втрати  держави  були б катастрофічними.  Про дану проблему  ми неодноразово  повідомляли  громадськість, залучали науковців,  спеціалістів та журналістів, проте  шляхів вирішення даної проблеми,  окрім  збільшення обсягів рубання  на даний час не знайдено.

     Не дивлячись на  збільшення заходів , щодо поліпшення санітарного стану насаджень, підприємством   забезпечено виконання  всіх  лісівничих, лісозахисних , лісоохоронних та лісовідновних заходів. Загальні обсяги відтворення лісів за 2016 рік склали 385 га, та в порівнянні з 2015 роком зросли на 118%. В лісових розсадниках та теплицях  вирощено посадкового матеріалу  в кількості 2,5 млн шт. стандартних сіянців , що повністю відповідає потребі нашого підприємства  для забезпечення лісокультурної компанії 2017 року. Заходи з поліпшення якісного складу  лісів проведені на площі 2,8 тис.га. Своєчасно та якісно проведені  догляди за молодими насадженнями, рубки догляду за лісом для забезпечення відповідного породного складу лісових культур, підвищення їхньої продуктивності. З метою  запобігання виникнення лісових пожеж  в 2016 році  було  влаштовано 298  км мінералізованих смуг та  проведено догляд за мінералізованими смугами  протяжністю 955 км , крім того  проводилась профілактична та роз’яснювальна робота, і як результат, незважаючи на надзвичайно посушливі  погодні умови  наслідки  лісових пожеж в насадженнях  нашого підприємства  зведено до мінімуму -  в минулому році зафіксовано 1 пожежу площею 0,4 га. Вже не один рік під ряд   ми отримуємо зиск від  залучення сучасних технологій, які  допомагають лісівникам  боротися з пожежами. Так,  в 3 лісництвах   підприємства   встановлені  телевізійні системи нагляду, оглядовістю понад 20км, саме  вони дозволяють нам своєчасно  виявляти та вживати  заходів щодо  ліквідації    лісових пожеж. 

 В передноворічний період 2016-2017 року підприємством було організовано  продаж новорічних ялинок, при цьому було  реалізовано 5,3 тис.шт  новорічних красунь на суму понад 200 тис.грн, що дозволило покращити фінансовий стан підприємства.

На 38,7 тис.га  мисливських угідь,закріплених за підприємством, здійснювався  комплекс біотехнічних заходів, спрямованих на покращення умов існування та збільшення чисельності  мисливської фауни.

     В 2016 році підприємством  проведена значна робота по утриманню  наявної лісової мережі в належному стані, відремонтовано  25 км   лісових  доріг на суму понад 2,4 млн.грн.

          Загальні витрати на ведення лісового та мисливського господарства склали  26,6 млн.грн, власних коштів підприємства.

          Серед   значних досягнень нашого колективу за минулий рік  слід назвати  впровадження  нової  потужної деревопереробної лінії польського виробництва по випуску пиломатеріалів. Звичайно, це вимагало значних фінансових інвестицій ( понад 5млн.грн) проте ми і вже  наприкінці 2016 року  і вже в поточному 2017 році  значно збільшили обсяги деревопереробки. Нова лінія порівняно проста в обслуговуванні та надійна в експлуатації, значно зменшує кількість людської фізичної праці і в той же час має досить високу потужність. Продукція, яку зараз  випускаємо, має високу якість. Навіть з сухостійної деревини, яку заготовляємо в ході санітарних рубок на пошкоджених хворобою ділянках, ми отримуємо товар, котрий реалізовуємо на експорт за нормальними цінами. Це  особливо важливо в умовах  запровадження  мораторію  на експорт лісоматеріалів круглих з1.01.2017 року. Для інформації  за минулий рік нашим підприємством  було відвантажено  на експорт   лісу круглого_35,4 тис. м3 на суму 35039 тис.грн., продукції переробки  на суму 37053 тис.грн. Загальний відсоток експорту    продукції за 2016 рік склав 63,9%, з них продукції  переробки 33_%. З запровадженням  мораторію експорту  лісоматеріалів круглих  підприємством не відвантажено жодного м3  лісу круглого  на експорт. Відсоток експорту  за січень 2017 року склав30,4%, це лише продукція переробки. Наші колеги , які здійснювали  відвантаження  дров»яної деревини на експорт спіткнулись з рядом   додаткових витрат та проблем пов»язаних з оглядами вагонів, адже всі вбачають лише зловживання з боку лісівників.

В цехах переробки за 2016 рік  перероблено 41,5тис.м3 ,що становить 27% від загальної кількості заготовленої деревини .  Цей показник в порівнянні з минулим роком зрі на 3,6 % ( в кількісному виразі обсяг переробки деревини  збільшився на  майже на 10 тис.м3 деревини)Випущено продукції переробки на суму 40,9 млн.грн, що до відповідного періоду минулого року  складає 161,6%  Випуск  з одного переробленого м3 зріс до відповідного періоду минулого року на  124,2 %.

 За 2016 рік забезпечено ефективне використання лісосировинних ресурсів, що в свою чергу дозволило підприємству забезпечити ріст економічних показників, зокремареалізація товарної продукції в 2016 році склала  112,8  млн.грн, ріст  до минулого 2015 року становить 21,1%, забезпечено зростання заробітної плати працівників підприємства на 153 % до минулого   року, та по підприємству вона становила 7200 грн, разом з тим  заробітна плата за грудень  2016 року склала 8817 грн . Для морального та матеріального забезпечення працюючих  щомісячно виплачувались  премії, матеріальна допомога на оздоровлення та інші заохочувальні виплати . На це  підприємством  спрямовано понад 11млн.грн.  Ми дійсно цінуємо свої кадри, а тому велику увагу звертаємо не тільки на організацію праці, а й переймаємося умовами відпочинку працівників підприємства. Так, неодноразово організовувалися пізнавальні екскурсії та виділялися кошти на оздоровлення працівників лісмисгоспу і членів їх сімей. Хочу зауважити, що тільки в цьому році ДП «Баранівське ЛМГ» витратило на оздоровлення більше 150тис.грн.

На підприємстві протягом 2016 року працювало 417  штатних працівників .Крім того на підприємстві працювали  250-300 чол за цивільно-правовими угодами та наймані працівники приватних підприємців, що надають послуги в лісовому господарстві.

Зростання економічних  показників  зумовлює   зростання  надходжень до бюджетів усіх рівнів Так, в 2016  році сплачено податків та обов»язкових платежів  в сумі 29,7_млн.грн, що до 2015 року складає 145% , з них єдиного соціального внеску сплачено понад  7,7 мільйона гривень, до державного бюджету сплачено -  12,1 мільйона гривень,  до місцевого бюджету -  9,9 мільйона гривень.   

         Ефективно вирощувати та доглядати лісонасадження, вести промислове виробництво без сучасних машин і механізмів навряд чи можливо. Покращення економічних показників дозволило підприємству суттєво оновити  технічну базу підприємства, протягом  2016 року на  ці цілі витрачено  майже 10,2 млн.грн. при цьому частково оновлено автотранспортну та лісогосподарську техніку , що дозволяє значно підвищити продуктивність праці.

Ми  не залишались  осторонь подій, які відбуваються на сході країни. На підтримку воїнів АТО, лікування поранених та допомогу сім’ям загиблих  виділяються значні кошти як в грошовому вигляді так і  в вигляді матеріалів, ПММ та інших необхідних   засобів та обмундирування. Постійно підтримуються сім’ї військових, що перебувають у зоні бойових дій, забез­печуючи їх дровами. Жодне їхнє ­звернення про допомогу не було проігноровано

Постійно співпрацюємо  з  органами місцевого самоврядування,   підтримуємо   та надає необхідну допомогу  бюджетним організаціям соціальної сфери, проводимо  ремонт сільських та селищних доріг на іншу необхідну допомогу. Саме тому наші працівники отримали  високу довіру  на виробах   до депутатського корпусу  об»єднаних територіальних громад. Ще раз хочеться подякувати всім  хто нас підтримував, а ми зі своєї сторони хочемо запевнити, що докладемо  всіх зусиль для відстоювання ваших інтересів.

Позитивні результати  роботи нашого підприємства- це спільна,  наполеглива праця всіх працівників нашого  колективу. Хочу подякувати всім нашим працівникам, за  самовіддану працю, я пишаюсь тим, що маю таку опору  та таких колег і вірю що ми  разом - все зможемо . Сподіваюсь, що незважаючи на різні негаразди результати нашої роботи з кожним роком будуть тільки кращати.

 

 


Календар новин
квітень - 2024
п в с ч п с н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30