Наступна новина > < Попередня новина


«ПРАЦЮВАЛИ, ЯК І ЗАВЖДИ, СТАБІЛЬНО Й ВПЕВНЕНО»

  • 26.01.2017 02:00
  • Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ

                - Розкажіть, будь - ласка, чим відзначився 2016 рік для  вашого колективу?
               
- Основною метою діяльності  нашого підприємства   є, як відомо, організація ведення лісового господарства, яка спрямована на відтворення і збільшення лісів шляхом лісовідновлення і лісорозведення, охорону і захист лісових насаджень, раціональне використання лісових ресурсів, а також охорону, відтворення та раціональне використання державного мисливського фонду на території угідь, закріплених за підприємством.
               
Працювали над виконанням цих завдань, як й завжди, стабільно й впевнено. Хоч  минулий рік для нашого підприємства, як і для держави, загалом, видався не із легких.  Крім зовнішніх факторів, потерпав лісгосп й від природної стихії – тривалої засухи. Відтак у рази зросла пожежна небезпека у лісах, на окремих площах почалося мало не масове всихання сосни звичайної.

                 Та були тогоріч й позитивні моменти. Так,  Овруцький спецлісгосп на належному рівні організував проведення обласного конкурсу вальників лісу, а за підсумками роботи за   2016 року зайняв  належне місце серед підприємств Житомирського  обласного управління лісового та мисливського  господарства. 
                  На підтвердження цього наведу такі дані. Так, незважаючи на труднощі, підприємство завершило рік з хорошими економічними показниками. І доказом цьому є те, що минулого року заготовлено  81,9 тис. м. куб. ліквідної деревини та реалізовано   80,1 тис. м. куб. Відтак, чистий дохід від реалізації продукції становить  57,9 млн. грн., що в порівнянні з  2015  роком  на    15 % більше. У цей же час, собівартість реалізованої продукції становила 45,2 млн. грн., що на 27 % більше, ніж  позаминулого  року.  Основна причина цього збільшення зарплати, здорожчання енергоносіїв, машин і запчастин до них тощо.

                 Слід зазначити, що продаж  60207 куб. м сировини проводився через обласні аукціони відповідно до діючого Положення про організацію та проведення аукціонів з реалізації необробленої деревини.

                 -   Доходи, мабуть, сприяють і зміцненню  матеріально-технічної баз лісгоспу, будівництву лісових доріг тощо?
                - Звичайно, покращені економічні показники дали змогу покращити й інфраструктуру лісгоспу. Щорічно намагаємось поповнювати транспортний цех підприємства новими машинами і механізмами, постійно ведемо будівництво нових лісових доріг, проводимо ремонт приміщень лісництв та інше.
Так,  лише торік  підприємство побудувало  2,3 км доріг на   601,6 т. грн.
                - А який основний стимул у роботі трудового колективу?
                - -У нашому колективі немає байдужих до своєї роботи і до лісу людей. Кожен з великою відповідальністю ставиться до своєї ділянки роботи і до ведення господарства на підприємстві в цілому, діє на високому професійному рівні.
                Тож,відокремити когось окремо дуже важко, всі продуктивно попрацювали у минулому році.

                Безсумнівно, аби  лісівники  виконували ефективно свою роботу, їх необхідно стимулювати. Наразі  найкращий стимул для всіх середньомісячна заробітна плата одного працюючого, яка за минулий рік складає  7640 тис. грн. Крім того, намагаємось стимулювати  їх до ефективного виконання обов’язків, виплачуючи  грошові допомоги та премії. За минулий рік лісгоспом  нараховано премій на суму більше  6,5 млн. гривень. Для лісівників ще безкоштовно відпущено   майже 120 кубометрів дров. До речі,    65 м. куб. твердого палива було надано сім’ям  учасників АТО. 

                Підприємство вчасно та у повному обсязі сплачує також всі податки та збори. Протягом  минулого року   до  бюджету усіх рівнів було направлено   17,8  мільйонів гривень, в тому числі до державного – 10,9 млн.  Крім того сплачено  до фонду єдиного соціального внеску  4,1 мільйона гривень.

              

                -Наприкінці 2016 року лісгосп займався реалізацією новорічних ялинок. Як пройшла ця кампанія?
                - Підприємство щорічно реалізує новорічні деревця напередодні зимових свят.
Так, під час ялинкової кампанії 2016  року підприємство  продало  більше тисячі лісових красунь на  20,7 тис. грн.Також у цей період працівники лісгоспу, разом з поліцією, проводили спільні рейди на виявлення та задля профілактики незаконних рубок ялинок.
                - Як, у цілому, спрацювала лісова охорона  торік?
                - Працівники лісової охорони  впродовж року  активно працювали задля профілактики виникнення правопорушень та  лісових пожеж на території лісгоспу. Якщо пожежі на території  підприємства  вдалось уникнути, то незаконні рубки деревини таки мали місце.  Працівники лісгоспу зафіксували впродовж року   три випадки незаконних рубок деревини.    

                - Яке основне завдання ДП «Овруцький спецлісгосп»  на  2017 рік?
                - Особливих планів не маємо, адже у нас всі завдання основні.  Тож і надалі намагатимемось покращувати економічні показники господарства, а відтак,  будемо оберігати та відновлювати зелене багатство  Полісся, вкладатимемо кошти у розвиток інфраструктури підприємства.  

                Серед головних завдань лісівників - відновлення лісового фонду. Як проходитиме у цьому році весняна кампанія з посадки дерев?
                - Одним з першочергових завдань для нас завжди було і залишається  створення нових молодихнасаджень, які й продовжуватимуть наші лісові масиви в майбутньому.
                 В 2017 році, приміром, спецлісгоспом  заплановано провести посадку лісових насаджень на площі  160 га і висадити  майже один мільйон  сіянців лісових культур  різних видів, а саме:  сосни звичайної,  берези та інших.
                  Для відновлення лісових насаджень, в рамках Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу в твоїх руках», як завжди, залучимо представників громадських організацій, працівники державних установ та підприємств різних форм власності,  і, звичайно, членів шкільного  лісництва, яке діє при Овруцькій ЗОШ №3.

                - Справитися з усім цим буде нелегко, адже і проблем у лісівників, знаємо, додалося цьогоріч.

                - Прикро, але це справді так. Приміром, з 1 січня діє заборона лісу-кругляка на експорт, але і на внутрішньому ринку ми його продати не можемо, бо в переробників бракує не лише коштів, а й виробничих потужностей.

                До речі, на нижньому складі  маємо нині і більше тисячі кубометрів пиломатеріалів, які не можемо реалізувати ні на внутрішньому, ні на зовнішньому ринках.

                Здивували нас і нові правила для відведення санітарних рубок. Доки будемо збирати всі дозвільні документи на них, то там, під час таких рубок, отримаємо лише дрова.

                І останнє. Нас знову вразило підвищення на 10,4% розміру попневої плати (це плата за деревину, продану (реалiзовану) на пнi пiдприємством самостiйно – прим. ред.). Отож, якщо торік ДП «Овруцький спецлісгосп» сплатило її 6 млн. 185 тис. гривень, то, навіть, при  збереженні минулорічних темпів роботи, нам цьогоріч вже доведеться сплатити її на 643 тис. гривень більше. Отже, знову десь і в чомусь доведеться економити, працювати ще з більшою продуктивністю.  
                                                               Розмову вів Іван ДУБНИЦЬКИЙ


Календар новин
квітень - 2024
п в с ч п с н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30