Наступна новина > < Попередня новина


Планомірно нарощують обсяги переробки деревини в Олевському держлісгоспі

  • 21.11.2019 10:18
  • Загальні новини
  • Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
– Восени ринок деревини знову активізувався, – стверджує директор ДП «Олевське лісове господарство» Олександр Бондарчук. – Якщо влітку ми переробляли в місяць орієнтовно  2 тисячі кубометрів «кругляка», то в листопаді ця цифра зросла до 3 тисяч. Нарощуємо не лише обсяги, а й робочі місця на переробному комплексі. Загалом ми зараз переробляємо 40% заготовленої  лісосировини, а плануємо переробляти щонайменше половину.
Нині в лісгоспі задіяно три технологічні лінії: словенського, польського і українського виробництва, де ми робимо палетну заготовку і ріжемо пиломатеріали. Поки що працюємо в одну зміну, але незабаром перейдемо на двозмінний робочий графік, бо збільшується кількість замовлень.
– Переробні лінії часто модернізуєте? – запитую в Олександра Анатолійовича.
– Ясна річ, щоб вистояти на  такому щільному деревному ринку, потрібно частіше оновлювати деревообробне обладнання. Нову пилораму ми купили за кошти підприємства 2,5 року тому, але вже виникла потреба придбати ще одну, більш потужну і сучасну.
– Вигоди – теж очевидні?
– Переробляти круглий ліс для нас стає вигідно, бо вартість пиломатеріалів – у рази вища, хоча й витрати – теж великі. Та поки що кращого варіанту не існує. Можна порівняти: за 1 кубометр сирого бруса нам платять більше 110 доларів США зарубіжні партнери. У необробленому вигляді така деревина удвічі або й утричі дешевша.
– А куди діваєте дрова?
– У нас з дровами взагалі проблем немає. Ми закупили сучасні дровоколи і всю низькосортну деревину твердих порід теж переробляємо. Всі колоті дрова експортуємо, зараз попит на них різко збільшився. А дровосировину м’яких порід у нас закуповують коростенські переробники на тріску. Ціна, звичайно, – менша від експортної, але ми укладаємо тривалі угоди і кошти нам надходять регулярно.
– Цікаво, а кому і куди ви експортуєте дрова?
– Колоті дрова твердих порід ми експортуємо в Польщу, Португалію; значні їх обсяги купують китайці, – уточнює директор Олевського держлісгоспу.
Слід зазначити, що після запровадження на Україні різних заборон на продаж  деревини за кордон, місце українських експортерів відразу зайняли білоруські та російські лісовиробники.
Отож українським лісопереробникам потрібні величезні зусилля і капіталовкладення, щоб відновити свої позиції на європейському ринку. Олевські лісівники намагаються це зробити.
Володимир ВАСИЛЬЧУК.
 

Календар новин
квітень - 2024
п в с ч п с н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30