Наступна новина > < Попередня новина


Переселення мурах – один із найдієвіших методів боротьби зі шкідниками у Європі або загадковий світ мурахи

  • 24.05.2018 10:20
  • Загальні новини
  • Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
Перенесенням мурашників у лісах Полісся займаються споконвіку. Це надзвичайно кропітка праця, адже існує безліч дрібниць, яких необхідно дотримуватись під час цієї «процедури». Родини соціальних комах переселяють у місця масового скупчення шкідника у період з травня по червень. Щороку у лісгоспах області переносять більше тисячі мурашників. До прикладу, у Радомишлі знавці цієї справи здійснюють по 40-50 переселень. Директор державного підприємства Радомишльського лісомисливського господарства Іван Дмитренко знає з десяток дрібних деталей, котрих обов’язково необхідно дотримуватися при переселенні. На кшталт тої, що цю «процедури» можна проводити винятково вранці. Денна температура повітря не повинна бути нижчою за 20 градусів. Для комфортного самопочуття на новому місці мурашкам пропонують трухлявий пеньок, який «кишить» личинками, таким чином комашкам не доводиться довго шукати провізію. Ще один цікавий факт – частування мурах цукром. Аби мурашник швидко відновився, робочі комахи невтомно працюють і швидко виснажуються. Щоб пошук їжі їх не відволікав, комашкам пропонують поласувати цукром.
Професор факультету лісового господарства ЖНАЕУ Анатолій Гузій говорить, що переселення мурах – це один із найдієвіших методів боротьби зі шкідниками у Європі. Особливо цей метод полюбляють чехи. На таку роботу у тамтешніх науковців виділяються державні гранти із солідними сумами.
У природних умовах мурашки самі поступово розселяються, роблячи нові гнізда-відводки, а інколи й цілі колонії, але цього часто не достатньо, аби захистити ліс від шкідливих комах. Наприклад, щоб затримати наростання вогнища дубової листовійки, або зимового п’ядуна, необхідно мати на одному гектарі лісового насадження 5 – 6 діючих мурашиних гнізд. Саме у подібних випадках необхідне втручання людини. Шляхом штучного розселення досягається скоріше  поширення лісової мурахи і, крім того, створюється можливість переселяти цих невтомних працелюбів  у необхідні місця навіть туди, де їх ніколи не було. Розселяючи мурашок штучним способом, лісівники можуть  регулювати щільність їх поселень на одиницю площі лісу.
Щоб відновити мурашник комахам потрібно ледь більше тижня. Вони настільки швидкі і працелюбні, що здатні менш ніж за два тижні заглибити мурашник на 4 метри!
P.S. Поки ми спостерігали за процесом, мурахи не гаяли часу – за 20 хвилин «старий» мурашник мав той же вигляд, що й до переселення.

Календар новин
березень - 2024
п в с ч п с н
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 30 31