Наступна новина > < Попередня новина


Майже півсотні випадків незаконних рубок деревини зафіксовано в держлісфонді Житомирської області з початку року

  • 25.05.2016 03:00
  • Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ

Головний спеціаліст відділу лісового господарства Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Олехнович говорить, що до адміністративної відповідальності притягнуто 40 осіб. Оштрафували їх на чотири тисячі гривень, і ще 100 тисяч вони відшкодували збитків, завданих лісовому господарству. З покаранням винних у масштабніших рубках все не так просто: "Вісім резонансних справ передані до правоохоронних органів. Розмір шкоди по них складає 790 тисяч гривень. Ведуться слідчі дії. Зазвичай, ці випадки скоєні злочинними угрупуваннями, які добре оснащені, мають засоби для заготівлі і вивезення деревини, знають, як уникнути відповідальності за незаконні рубки, мають зв'язки і нелегальні шляхи збуту цієї деревини".

Ще минулого року в держлісгоспах створено додатково 128 рейдових бригад, які чергують в лісових масивах у нічний час. Але зловмисники, зазвичай, добре обізнані, де лісової охорони не буде. А професія лісівника стає небезпечною для життя. В Коростенському держлісгоспі після затримання вантажівки з вкраденим лісом жорстоко побили лісничого та його дружину. А у внутрішньому дворі Лугинського райвідділу поліції знаходяться залишки знищеного вогнем автомобіля, який належав лісничому Літківського лісництва: "Даний автомобіль був знищений шляхом підпалу. Автомобіль належить лісничому Літківського лісництва, який виконував свої службові обов'язки. Виїхав в лісовий масив, щоб пересвідчитися в наявності або відсутності незаконної порубки. На деякий час він відійшов від автомобіля, повернувшись через деякий час, він побачив, що полум'я знищило автомобіль. Він викликав працівників поліції, ми приїхали і зафіксували злочин. Відкрито кримінальне провадження по статті 194 частині 2 Кримінального кодексу України. Встановлено, що в тому лісовому масиві також перебували сторонні особи на автомобілі, автомобіль встановлено, встановлено власника. Проводяться слідчі дії, поки не можу коментувати подробиці", – прокоментував начальник Лугинського райвідділу поліції Сергій Приходько.

Лісівники сходяться на думці, що головними причинами незаконних рубок є низькі штрафи (від 85 до 170 гривень) та безкарність тих, хто здійснює великі за обсягами крадіжки лісу. За словами Василя Олехновича, стаття 246 Кримінального кодексу України, яка передбачає в тому числі й позбавлення волі за незаконну порубку лісу, в нашій області востаннє була застосована років п'ять тому – в Олевському районі крадії отримали півтора роки позбавлення волі умовно. "Житомирська хвиля"


Календар новин
березень - 2024
п в с ч п с н
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30 31