Наступна новина > < Попередня новина


Лісова охорона Житомирщини в минулому році виявила 237 випадків незаконних рубань

  • 27.01.2020 11:05
  • Загальні новини
  • Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
Впродовж 2019 року державна лісова охорона лісогосподарських підприємств, що належать до сфери управління Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства, провела понад 4,3 тис. рейдів з охорони лісів  і зафіксувала 237 випадків незаконної заготівлі деревини загальним обсягом майже 3 тисячі кубічних метрів. Лісопорушники завдали шкоди лісу на суму понад 17 мільйонів гривень. 135 справ лісівники передали до правоохоронних органів, за ними відкрито 101 кримінальне провадження. 
Про це повідомив перший заступник начальника Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Ільїн.
Однак до судів передано лише 7 справ на загальну суму шкоди 387 тисяч гривень,  рішення винесено у 6 справах. У двох випадках винуватцям присуджено по 120 годин виправних робіт. За  рештою справ порушники мають відшкодувати всього 89 тисяч гривень. 
Щодо решти випадків, в тому числі і достатньо резонансних – досі ведуться слідчі дії…
Лісівники зазначають, що на сьогодні з на  крадіжках лісу задіяні цілі злочинні угруповання, добре оснащені та організовані. Перша група осіб пересувається на легкових автомобілях та стежить за діями працівників державної лісової охорони, їх переміщенням та перебуванням, починаючи від місць проживання, до роботи та лісових масивів. Друга група займається пошуком необхідної кількості дерев відповідної якості, використовує автомобільний транспорт та фарби для вимітки дерев, які відбивають світло у темну пору доби. Третю групу осіб (3-4 чол.) доправляють автомобілем на заздалегідь вибрану ділянку лісу у темну пору доби та залишають їх для здійснення лісопорушення. Злочинці з допомогою ліхтарів знаходять відмічені дерева, зрізають їх та розкряжовують на сортименти, використовуючи сучасні механізми - безшумні пили на акумуляторних батареях і залишають місце лісопорушення, переховуючись у лісових масивах. Четверта група осіб (2-3 чол.) використовуючи вантажні автомобілі підвищеної прохідності з гідронавантажувальними системами, забирає готову лісопродукцію з місця події.
За таких обставин правоохоронні органи не можуть висунути підозру у скоєнні незаконної рубки, так як лісопорушники, котрі транспортують деревину  наполягають на тому, що фактично не здійснювали незаконної рубки, а лісопродукцію просто знайшли. В кращому випаду лісопорушникам пред’являть крадіжку, за яку останні відбуваються мізерним штрафом.
Не дивно, що лісокради, впевнені в своїй  безкарності, ведуть себе вкрай зухвало. А лісова охорона, перебуваючи на державних посадах та  охороняючи державне майно, наражає на небезпеку себе та своїх рідних. 
До прикладу, впродовж року група з 30 осіб з Рівненської області тричі чинила опір працівникам державної лісової охорони та поліції під час скоєння незаконної рубки дерев у Червоновольському лісництві ДП «Городницьке ЛГ». У лютому цього року з допомогою працівників поліції трьох осіб було затримано та доставлено до Новоград-Волинського відділу поліції ГУНП в Житомирській області. Ці особи, уже не перший рік скоюють крадіжки лісу в Городницькому лісгоспі. Тамтешні лісівники підозрюють, що саме вони спалили службове авто лісничого Броницького лісництва і чинили збройний опір державній лісовій охороні та працівникам поліції при скоєнні незаконної рубки дерев у березні 2018 року. 
Схожа подія  відбулася у лютому 2019 року на землях лісогосподарського призначення Сновидовицького лісництва ДП «Олевське ЛГ». Під час переслідування «чорних» лісорубів, що скоїли незаконну рубку 14 дерев дуба, рух рейдовій бригаді заблокувала група з 12 молодиків, також мешканців Рівненщини, в результаті чого лісопорушники зникли з місця порушення.
У серпні 2019 року група лісопорушників чинила опір та погрожувала фізичною розправою державні лісовій охороні ДП «Лугинське СЛГ» в Красноставському лісництві.
У вересні 2019 подібний випадок стався у Слобідському лісництві ДП «Малинське ЛГ», у грудні в Радогощанському лісництві 
ДП «Лугинське ЛГ». В обох випадках знаряддя порушення та незаконно заготовлену деревину вилучено і доправлено до відділків поліції для вияснення обставин подій.
Лісівники наголошують, що в боротьбі з лісопорушеннями, обовязково потрібно розслідувати  весь ланцюжок: крадіжка, зберігання, переміщення та переробка незаконно добутої деревини.
Через недосконале законодавство, лояльність судової системи до незаконних рубок,  резонансні справи щодо лісопорушень зі значними збитками лісовому господарству не доведені до логічного кінця, а правопорушники не лише не покарані, а й далі коять безлад у лісах. 
Наталія Горай,
прес-служба Житомирського ОУЛМГ
 

Календар новин
березень - 2024
п в с ч п с н
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 30 31