Наступна новина > < Попередня новина


Лісівники Житомирщини виростили до свят 250 тисяч ялинок

  • 10.12.2021 13:19
  • Загальні новини
  • Автор:  Пресслужба Житомирського ОУЛМГ
Вік - п’ять років, висота - півтора метра. Такі актуальні параметри різдвяної ялинки. А ще вона має бути пишною, густою та обовязково запашною…
Саме таких хвойних деревець у державних лісогосподарських підприємствах Житомирщини виростили майже 250 тисяч штук. Всього ж на плантаціях різдвяних ялин, котрі лісівники закладають спеціально для реалізації до свят, підростає 2,4 мільйона хвойних дерев різних років.
5-8 років потрібно вирощувати ялинку, щоб вона могла стати повноцінним атрибутом свята. А щоб вона була ще й справжньою красунею – всі роки за нею необхідний відповідний догляд.
На базовому розсаднику Житомирського держлісгоспу організовують справжні ялинкові «перукарні». Працівники розсадника щороку в кінці літа формують ялинці крону: занадто високій верхівці та боковим гіллячкам відрізають кінчик, змушуючи таким чином рослину випускати нові бокові бруньки. З цих бруньок виростають гілочки, а потім знову найдовші вкорочують. За кілька років крона деревця стає густою та пишною.
До «виходу в світ» зелених красунь там готують фактично з першого року життя.
«Окрім того, що кожній рослині виділяють окремий горщик, її розміщують так, щоб не заважали «сусіди»,  щоб достатньо було світла, вологи тощо,  - ділиться професійними секретами майстер лісорозсадника Надія Миненко. -  Кілька разів пересаджують у більшу посудину. Рослинку поливають, підживлюють, притінюють – словом, створюють найкомфортніші умови.»
Далі найкращі екземпляри надходять у продаж. Ті ж, що не пройшли відбір – відправляють на дорощування, або навесні  висаджують на плантацію у відкритий грунт.
Найближчим часом на території області запрацюють  торгівельні пункти з продажу ялинок. Лісівники пропонують мешканцям області відвідати їх та придбати зелені деревця саме там.
Разом з тим вони застерігають, що сума штрафу, яку доведеться сплатити за самовільно зрубану ялинку значно перевищуватиме її вартість, відтак лісівники сподіваються, що бажаючих іти на лісопорушення не буде.



Календар новин
березень - 2024
п в с ч п с н
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 30 31