Наступна новина > < Попередня новина


Ліс - його покликання і доля

  • 20.08.2020 07:50
  • Привітання
  • Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
Про таких фахівців, як Анатолій Хомич, кажуть «спеціаліст високого рівня, лісівник з діда-прадіда». Все його свідоме життя пов’язане із лісом, із неповторними й унікальними краєвидами легендарного Овруцько-Словечанського кряжу. На цих розлогих поліських рівнинах, вкритих густими борами, гаями та червневим вогнено-помаранчевим цвітінням понтійської азалії «прошелестіли» роки-сторінки  його півстолітнього життєвого шляху.
Анатолій Петрович Хомич, головний лісничий Овруцького спецлісгоспу, народився 20 серпня 1970 року у селі Черепки Овруцького району. Тут серед густих словечанських лісів пройшло його дитинство, відбулося насичене дитячими мріями знайомство із місцевим довкіллям. А першим наставником і натхненником малого Анатолія був дідусь, теж спадковий лісівник, працівник місцевого лісництва. Зрозуміло, що згодом із вибором професії у юнака особливих вагань не було. У 1992 році він успішно закінчив Воронежський лісотехнічний інститут і відразу, як кажуть, приступив до роботи.
Отож свою  трудову лісову діяльність  Анатолій Хомич розпочав у 1992 році на посаді помічника лісничого Виступовицького лісництва Овруцького держлісгоспу.  З квітня 1993 року по лютий 2006 року  працював  інженером з охорони та захисту лісу Овруцько-Народицького спецдержлісгоспу, а  в серпні 2006 року призначений на посаду головного лісничого державного підприємства «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство».
За час роботи Анатолій Петрович зарекомендував себе здібним організатором лісогосподарського виробництва, вимогливим керівником, здатним вирішувати надскладні проблеми лісового господарства.
Як відомо, основа сучасного лісогосподарства -- ефективне лісовідновлення. За участю головного лісничого  в Овруцькому  спецлісгоспі з 2017 по  2019 роки було проведено посадку лісових культур на площі 480 га, що становить 108% від планових завдань на цей період діяльності. За останні 3 роки рубки формування та оздоровлення лісів проведено на площі 4133 га, де було заготовлено 139,267 тис. куб м деревини.
Основний напрямок діяльності Анатолія Хомича у веденні лісового господарства -- це створення високопродуктивних насаджень цінних порід. За його ініціативи запроваджено новітні технології вирощування посадкового матеріалу, збільшено площу теплиць до 0,2 га. Більша частина посадматеріалу тепер  вирощується в умовах контрольованого середовища.
Запроваджено й новітню техніку та технології в лісокультурне виробництво. Значна увага приділяється механізації робіт при догляді за молодняками.
Охорона лісу -- важливий пріоритет. Прискіплива увага  нині приділяється охороні лісів від пожеж. В лісгоспі встановлено системи відеоспостереження з програмним забезпеченням, яке дозволяє виявляти з великою точністю місця локальних пожеж. Запроваджено також  новітню технологію проведення зйомки ділянок за допомогою супутникових JPS-технологій. Як відомо, у квітні цього року на півночі Житомирщини вирували пожежі, вогняний смерч покотився на словечанські й овруцькі ліси. А його епіцентр знаходився саме в Овруцькому спецлісгоспі. Зокрема, вогнем були охоплені Виступовицьке, Журбенське, Ситовецьке лісництва та цілі  квартали так званого «чорнобильського» лісу з високим рівнем радіаційного забруднення. Лісівники Овруцького спецлісгоспу самовіддано і безперервно боролися із вогневою стихією. Безпосередньо, пліч-о-пліч з колегами, в неймовірно складних умовах,  гасив пожежі й Анатолій Хомич.  Сьогодні вже можна впевнено  стверджувати, що протистояння небаченій навалі вогню овруцькими лісівниками було професійним і ефективним, завдячуючи «бойовому» досвіду багатьох місцевих лісоохоронців.  Але перше своє «бойове» хрещення і випробування вогнем Анатолій Петрович пройшов півтора роки тому, теж при гасінні пожежі. Це, по суті, був героїчний вчинок, але розповідає  він про нього неохоче.
-- Як це сталося? -- допитуюсь у Анатолія Хомича.
-- Проводили плановий об’їзд  лісових угідь з директором лісгоспу  Олександром Івановичем Шевчуком і в одному кварталі «засікли» пожежу. Займисто  горіли сухі зарості трави і кущі, вогонь швидко розповсюджувався і досяг зрілих дерев. Ми відразу, не роздумуючи кинулися його гасити всіма підручними засобами. Всіх деталей вже не пригадаю, але пам’ятаю, що через деякий час закричав Олександр Іванович: «Анатолію, швидко відходь, бо вогонь вже позаду тебе!». Лише тоді оглянувся і побачив, що  з усіх боків на мене суне лавина вогню.
-- Було страшно?
-- Так, бо це була вже безвихідь.
-- Як рятувалися?
-- Пригадав давні поради дідуся: «Не біжи, не панікуй». Присів за великий стовбур дерева і закрився своїм спецодягом. Все довкола горіло і тріщало, це було справжнє пекло.
-- Вдалося вистояти?
-- Можна й так сказати, але обгорів одяг і майже третина моєї шкіри.
-- Жахлива історія.
-- Так. Зате я зрозумів справжню цінність життя і ціну сучасного спецодягу лісівників.
-- Корисна річ?
-- Якби не спецодяг і не поради діда -- досвідченого лісівника, могло б все бути значно трагічніше, -- сумно посміхається Анатолій Хомич.
Як кажуть, в житті він скромний, але вимогливий до себе і до своїх підлеглих, за що користується повагою і авторитетом серед працівників підприємства. Цінує свою «праву руку» і директор ДП «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство» Олександр Шевчук. «Анатолій здатен виконувати завдання високої складності, він не відступить і не підведе у важку хвилину», -- стверджує керівник Овруцького спецлісгоспу.
Своєю сумлінною працею в галузі Анатолій Хомич вносить значний особистий внесок у розвиток і підвищення ефективності ведення лісогосподарського виробництва. За добросовісне ставлення  до виконання своїх посадових обов’язків та сумлінну працю неодноразово нагороджувався грамотами підприємства, відзначений нагрудним знаком «За бездоганну службу в державній лісовій охороні», Почесною грамотою Державного агентства лісових ресурсів України, нагрудним знаком «Відмінник лісового господарства України».
Отож, вітаємо із півсторічним ювілеєм!
Володимир ВАСИЛЬЧУК.
 

Календар новин
березень - 2024
п в с ч п с н
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30 31