Наступна новина > < Попередня новина


Легальність деревини можна перевірити на сайті

  • 23.07.2019 16:29
  • Загальні новини
  • Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
Останнім часом вітчизняні засоби масової інформації просто рясніють повідомленнями про те, що повсюдно нібито масово вирубуються ліси. Про це говорять з екрану телевізора, пишуть в соцмережах, обговорюють в електричках та на кухнях. Інтернет кишить супутниковими фото, які показують, як  нібито лисіють Карпати та Полісся
Ситуація доходить до абсурду, коли будь-хто, як правило абсолютно необізнаний навіть з азами ведення лісогосподарського виробництва, фотографує працівників лісницва, коли ті розробляють лісосіку, або автомобіль, що везе деревину, і видає це за незаконну рубку. А популярні нині активісти і взагалі вважають за норму перепинити  та затримати транспорт лісогосподарського підприємства, коли той перевозить лісопродукцію, і нахабно чинити перепони його роботі.
Відтак Житомирське обласне управління лісового та мисливського господарства вважає за необхідне роз'яснити усім громадянам: якщо ви бачите ділянку лісу, на якій ріжуть дерева – це ще зовсім не означає, що рубка незаконна. Це ж стосується і деревини, яку везе автомобіль, – вона не обовязково крадена.
Натомість перевірити законність чи незаконність проведення рубання  досить нескладно. Достатньо дізнатися, якому лісогосподарському підприємству належить ця ділянка і територія якому лісництву. Номер  кварталу та виділу  можна прочитати на ділянковому стовпчику. Далі на офіційному веб-сайті  Житомирського обласного управління лісового та мисливського потрібно зайти в розділ «Лісорубні квитки» (https://zt-lis.gov.ua/informacija/lisorubni-kvitki.html) і перевірити, чи є в переліку зазначена ділянка. Якщо є – то це означає, що рубання там ведеться законно,на нього видано усі дозвільні документи, за реалізовану деревину лісгосп сплатить податки, а виручені кошти будуть спрямовані на садіння лісу, його догляд, охорону тощо.
Аби перевірити  легітимність деревини, яку превозить автомобіль, достатньо зайти на сайт Державного агентства України (http://www.ulk.gov.ua/) в розділ «Перевірка деревини» та ввести номер бирки. У випадку, коли пошукова система інформуватиме, що номера бирки, якою промаркована лісопродукція, не знайдено, то це означає, що продукція потребує детальної перевірки на встановлення її походження. Схожу перевірку можна здійснити і за допомогою SMS-повідомлення на номер 8668 (інструкцію з  відправлення повідомлення можна знайти на цьому ж сайті).
Якщо ж деревина небиркована, або бирки пошкоджені – варто  повідомити на номер 102 та на  «гарячу» лінію Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства  (0412)22-47-58,  або 097-81-53-756.
Варто зауважити, що державні лісогосподарські підприємства не можуть рубати лісу скільки і де їм заманеться. Рубання проводяться виключно в обсягах, визначених розрахунковою лісосікою, а її затверджує Міністерство екології та природних ресурсів.
Якщо лісгоспам заборонити проводити рубання – коштів на садіння, догляди та охорону у них не буде. Чи збережуться в такому разі наші ліси, якщо їх ніхто не доглядатиме та не охоронятиме? 
Наталія Горай, прес-служба Житомирського ОУЛМГ

Календар новин
квітень - 2024
п в с ч п с н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 26 27 28
29 30