Наступна новина > < Попередня новина


І зарясніли рядочки пухнастих сосонок

  • 31.03.2017 03:00
  • Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ

 

               Звертаючись до присутніх, директор лісгоспу Олександр Павлушенко зазначив, що мета цієї акції не посадити якомога більше дерев, а привернути увагу громадськості до проблем збереження та відтворення лісів, виховати у підростаючого покоління шанобливе ставлення до природи, підвищити довіру суспільства до діяльності лісового господарства. Тому заздалегідь сплановані заходи, із залученням дітей, учнівської молоді, вихованців учнівських лісництв, представників районної влади та органів місцевого самоврядування, різних установ та організацій.

                Садіння лісу в межах акції, це завжди свято, адже до посадки долучаються люди, які не причетні до професії лісівника, але прагнуть поспілкуватися з природою та зробити свій внесок у примноження зелених скарбів. Напевне тому, з кожним роком, все більше бажаючих приєднатися до таких заходів.

              Сподіваюся, що підліткам на все життя запам’ятається той день, коли вони тримали у своїх руках сіянець, з якого виросте струнка сосна чи береза-красуня.

                Хоча він і наголосив, що людям, і у першу чергу дітям, треба прищеплювати любов до природи постійно, аби вони берегли ліс від пожеж, засмічення.

               - Нинішнього року у Словечанському лісгоспі планується відтворити лісів на площі   майже 400 га., - розповідає головний лісничий підприємства Тарас Содолинський.    

              Варто додати, що забезпечення розширеного відтворення лісів, тобто створення нових лісових насаджень в обсягах, які перевищують їх вирубування, та збереження зелених масивів, зростання їхньої продуктивності і раціональне використання є і залишається одним із головних завдань лісівників Овруцького краю.

               Мудрі люди кажуть, що участь у весняній посадці дерев надає кожному з нас можливість поговорити з нащадками. Адже дерева служать багатьом поколінням. І через роки хтось подякує нам за гарний ліс, який виросте тут.

                – Технологія створення рукотворних дібров завжди була і є надзвичайно трудомісткою, - наголошує Олександр Денисович. – Тож цей короткий весняний період – справжні «жнива» у лісівників. Бо ж закладаємо базу майбутніх могутніх лісів Полісся. Наше держпідприємства для проведення всього комплексу весняних лісокультурних робіт виростило   понад 3 млн. сіянців лісових і декоративних культур. Це дасть змогу створити заплановану площу нових лісів, озеленити населені пункти, території навчальних та виховних закладів, лікарень.

               Після коротких настанов, як правильно висаджувати тендітні сіянці у грунт, робота з посадки нового лісу тут просто закипіла. Це й не дивно, адже  сприятливий  термін для висадки дерев дуже короткий. Тож, щоб вони добре прижилися, потрібно враховувати чимало чинників, зокрема, достатню зволоженість піщаних грунтів місцевості.

                Водночас, поспіху ця справа теж не терпить: деревця люблять турботливі й ніжні вмілі руки.

                Поряд із працівниками лісництва висаджували крихітні сіянці сосни й працівники сільських рад. Активно долучилися до цього процесу й   керівники району, всі учасники цього заходу.

                До речі, роботи велися вручну з допомогою меча Колесова (цей пристрій  лісівники між собою називають ланцетом, бо має двосічне лезо), що важить понад вісім кілограмів. А щоб заліснити ділянку, площею   1 га, на якій того дня ми всі гуртом працювали, потрібно посадити до   7 тисяч сіянців. Тож можна собі уявити  яка це важка праця – вирощування лісу.

                Директор держлісгоспу Олександр Павлушенко зазначив, що цим вони повністю завершують весняні роботи з посадки нових лісів.

                За кілька годин роботи ми залишали колишню лісосічну ділянку, на якій красиво зарясніли рядочки пухнастих сосонок і берізки. Пройде п’ять-шість років і щойно висаджені крихітні деревця будуть у ріст людини, стануть  міцними й розлогими,  даруватимуть здоров’я, силу, хороший настрій тим, хто сюди завітає. А ще ліс віддячить  сторицею всім, хто його виплекав і оберігає, грибами, ягодами, й, звичайно, діловою деревиною.

                Іван ДУБНИЦЬКИЙ, редактор газети «Овруцький голос»

                На знімках: під час проведення Всеукраїнської акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» у Велідницькому лісництві ДП «Словечанський лісгосп».

Фото автора

 

 

 


Календар новин
квітень - 2024
п в с ч п с н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30