Наступна новина > < Попередня новина


Фотофакт з лісів Ємільчинщини

  • 14.05.2021 11:25
  • Загальні новини
  • Автор:  Пресслужба Житомирського ОУЛМГ
Болотяну черепаху, котра саме «поспішала» кудись у своїх справах вдалося впіймати в об'єктив інженеру лісового господарства Ємільчинського держлісгоспу Альоні Мосійчук в Ємільчинському лісництві. 
Болотна черепаха європейська — вид прісноводних черепах, який є єдиним представником ряду Черепах у фауні України. Вона занесена до Червоних списків, охороняється Конвенцією про охорону дикої природи в Європі.
Болотяні черепахи всеїдні, але віддають перевагу харчам тваринного походження: комахам, ракоподібним, молюскам, жабам, рибі, також поїдають водорості. Цікаво, що цю тварину називають санітаром водойм.
Чому? - запитаєте ви.
Виявляється, при всій своїй спритності, у воді їй вдається спіймати лише хвору або поранену особу, що в цілому сприяє покращенню популяцій рибита інших мешканців водойм.
Цікаво, що у  неглибоких спокійних водоймах ця черепаха досить швидко повзає дном або плаває завдяки перетинкам між пальцями. А по землі рухається значно повільніше, та все ж швидше за своїх родичок — сухопутних черепах. 
Болотяні черепахи просто унікальні щодо пристосування у довкіллі - дихають за допомогою витягування-втягування кінцівок, відтак — розширення легеневого міхура. Накопичуючи певну кількість енергії, ці холоднокровні тварини витрачають її в десятки разів менше, ніж теплокровні тварини такого ж розміру.
Тривалість її життя  - декілька десятків років
Раз на 15-20 хвилин болотяні черепахи підіймаються на поверхню водойми, щоб запастися повітрям. Вони охоче приймають сонячні ванни на березі, адже потребують не лише тепла, а й ультрафіолету - інакше не виробляється вітамін D3, за нестачі якого деформується панцир. 
 «Якщо вам пощастило і ви побачили болотяну чорну черепаху на відпочинку чи на прогулянці, найкраще, що можете зробити, — сфотографувати і дати їй спокій, - радить пані Альона. -  Вона сама дасть собі раду, як її родичі мільйони років тому.»

Календар новин
квітень - 2024
п в с ч п с н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 28
29 30