Наступна новина > < Попередня новина


Баранівському лісомисливському господарству – 80

  • 02.11.2016 02:00
  • Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ

У 1949-1957 рр. підприємство очолив П.О. Сябрук. На посаді старшого інженера лісових культур працювала Н.Ф. Наливайко, яка ще до війни закінчила Київський лісотехнічний інститут. Вона була єдиним дипломованим спеціалістом з вищою освітою за фахом у колективі лісгоспу. Принципова, чесна, досконало знала і вела лісокультурне виробництво.

З 1957 і по 1982 роки колектив підприємства очолював В.К. Трубніков, учасник війни, заслужений лісівник України. Василь Кононович був першим директором з освітою за фахом. З його приходом у лісгосп прийшло багато молодих спеціалістів з вищою і середньою фаховою освітою. З будівництвом і введенням в дію першого деревообробного цеху (1964 рік) лісгоспзаг почав реалізовувати не тільки круглі лісоматеріали, а й продукцію переробки деревини.

У 1982-1985 рр. в лісмисгоспі директором працював Валерій Іванович Самоплавський (згодом – міністр лісового господарства, перший віце-прем’єр України). Під його керівництвом впроваджувалась і широка програма розвитку соцінфраструктури. Проводився благоустрій садиби держлісгоспу, територій цехів, лісництв. Будувалося нове житло, проводились реконструкція старих і будівництво нових приміщень, контор, магазинів, доріг.Завдяки його ініціативі у Баранівському районі в 1986 р. було створено «плямисту легенду Полісся» - вольєр плямистого оленя в Явненському лісництві. Послідовником добрих справ з 1985 по 1998 рік був Олександр Адольфович Лободзінський.

З 1998 року кермо управління підприємством прийняв Анатолій Олександрович Остудімов, заслужений лісівник України, кандидат сільськогосподарських наук. Відбулися докорінні зміни в роботі підприємства. Для його подальшого розвитку та створення належних умов праці колективу довелося освоювати закордонний ринок. Нині лісопромисловий комплекс лісмисгоспу не тільки знаний виробник в Україні, а й потужний експортер.

Баранівський лісгосп в усі часи був кузнею кадрів: з нього вийшли такі професіонали як В.І. Самоплавський, В.І. Ткачук, М.М. Бігула та інші, які, маючи глибокі знання лісоводів-професіоналів, зробили значний внесок в розвиток лісового господарства України та виховали кілька сотень лісоводів, котрі гідно працюють і нині.

Мисливське господарство

У березні 1999 року держлісгосп було реорганізовано. На базі двох підприємств Баранівського лісгоспу та державного мисливського господарства "Яременківське" утворилася нова структура Баранівське державне лісомисливське господарство. Вже через півтора року (у грудні 2000 р.) Держкомлісгосп визначив Баранівське лісомисливське господарство базовим для опрацювання сучасних методів ведення мисливського господарства на науковій основі та розведення оленя плямистого з метою наступного відлову і розведення в угіддях.

У Баранівському районі олені з'явилися 1985 року, їхзавезли із заповідника "Асканія-Нова". Керувати мисливським господарством доручили молодому мисливствознавцю Борису Яременку. У січні 1993 року його підступно вбито з браконьєрської рушниці. Колеги ж заприсяглися не дати загинути добрій справі. За останніми даними обліку, на території мисливських угідь нараховано 895 особин копитних тварин, в т. чпонад 120 оленів благородних та 70 оленів плямистих, та 1400 голів хутрових звірів.

Баранівське лісництво

До 1947 року контора лісництва була розташована в с. Старій Гуті. У 1948-1949 роках побудоване нове приміщення. Поступово шишкосушарка, гараж, насіннєсховище й багато інших приміщень. На території лісництва створено екологічну стежку та учнівський клас під відкритим небом, де поглиблюють знання з лісового господарства учні шкільного лісництва «Паросток».

Гордістю лісництва завжди був і є показовий лісорозсадник. На початку 90-х років за участю працівників лісництва та науковців була закладена клонова плантація сосни звичайної.

Серед ветеранів лісництва варто згадати тих, хто неодноразово буввідзначенийрізними нагородами. Це В.Р. Карпінський, З.І. Добровольський, Г.І. Рублюк, М.В. Брейтер, М.В. Лавренюк, А.Ф. Лисюк, В.М. Майструк, О.З. Савич, С.Д. Бортник, Я.С. Нікітюк, П. А. Хіміч, І.Ф. Нікітчин та багато інших.

Биківське лісництво

У лісництві – здебільшого листяні породи, зокрема площа дубових насаджень становить понад 41%. У 1994 році тут створено насіннєву плантацію дуба черешчатого.

Варто пригадати кращих працівників лісництва з часу його створення й донині – П.П. Присяжнюк, Р.М. Паламарчук, Р.І. Паламарчук, В.Й. Мілевський, С.Ю. Балик, А.В. Метельський, Б.І.Твардовський, К.Т. Весельський, Б.В. Ожго, О.К. Савіцький, К.Й. Козловський, А.О. Савіцький, В. К. Лукавська, Т.М. Хом'як, Ф.Й. Бугаєнко та багато інших.

Довбиське лісництво

Поблизу контори лісництвадендропарк, закладений в 1977 році лісничим Іваном Павловичом Якубою. Продовживйого роботу лісничий Володимир Петрович Беліца. У дендропарку краща колекція дубів у Житомирській області: 12 різновидів.

По кілька десятилітьтутпрацювали В.П. Беліца,С.С. Купчинська, Д.О.Цалко,В.Н. Бричковський, М.П. Ткачук,  Е.А. Гузовська.

У складі Баранівського лісгоспу першим лісничим було призначено І.П. Якубу, пізніше його справу продовжували В.П. Бернацький, В.П. Бєліца, В.П. Окончик, І.А. Савич та О.А. Кисель, який працює по сьогодні.

Зеремлянське лісництво

Біля садиби лісництва в 2014 році  створено екологічну стежку «Пролісок». На території лісництва розташований заказник місцевого значення «Підсніжник».

Слід згадати і відданих лісовій справі І.І. Мірошніченка, П.Д. Оничука, Л.Й. Маліцького, Й.С. Костінського, Й.Л. Костінського, А.М. Гасюка, М.Т.Рублюка, В.О. Муравського, Г.В. Парфенюка, В.П. Муравську, Н. Муравську.

Окремо варто відзначити лісників, які працювали тут протягом тривалого часу та зробили достойний внесок у лісове господарство: М.С. Больчак, М.Д. Бортник, М.М. Лисюк, К.Е. Маліцький, А.М. Больчак, Й.С. Костінський, Л.М. Сірук, В.С. Івалькевич, Є.І. Муравський, С.М. Свінціцький.

Кам'янобрідське лісництво

Із записів в особових справах працівників, які збереглися в лісництві, дізнаємося, що одним з перших лісничих був І.Є. Шуть (1945 р.). Поряд з ним працювали помічник лісничого Г.К. Шумидуб, лісники К.М. Мужановський, С.М. Заріцький, Б.Т. Шпатиковський, К.Т. Гордійчук, С.М. Капилович, В.Ів. Якубовський, які присвятили все своє життя лісу.

У 1958-1986 рр. посаду лісничого обіймав А.А. Латун. За період його роботи в лісництві було посаджено та доглянуто 1500 га молодого лісу.

Багато лісокультурниць, розпочавши свою трудову діяльність в лісництві, працювали там до пенсійного віку, серед них Ц.О. Мілевська, Н.П. Данілішина, Г.Д. Новохатько, В.М. Бондарчук, К.Є. Талько, А.Л. Алексюк, Г.М. Солох.

1986 року лісничим Кам'янобрідського лісництва став І.І.Мірошниченко, працював на цій посаді 20 років. Заслужений працівник сільського господарства, Відмінник лісового господарства. Славні традиції сім'ї лісівників продовжують його сини Віктор та Володимир Мірошниченки.

Всятрудова біографія  в лісництві бригадира тракторної бригади Ц.І. Карлінського, нагородженого орденом Леніна К.Я. Алексюка, А.Й. Пашковського, Ф.М. Щирського.

Червоноармійське лісництво

Саме тут започатковано вирощування лісових культур модрини європейської. Це був експеримент працівників лісництва, зокрема його лісничого О.Г. Слободянюка. На сьогодні площа лісових культур модрини понад 30 га. Уже протягом 2 років заготовляється  насіння модрини.

Серед ветеранів лісництва слід назвати М.П. Синягівську, яка розпочала свій трудовий шлях помічником лісничого і в 1968-1979 рр. працювала лісничою, І.М. Плисака, О.О. Шведюка, л В.І. Ольховську, B.C. Камінську, М.Н. Свінціцьку, С.А. Маліновського, В.М. Рудзінського, С.А. Хомяка.

Явненське лісництво

У роки війни ці ліси були базою партизанського з’єднання. В пам’ять про ті події неподалік Явного зберігається партизанська землянка, а також встановлено пам’ятний знак.

Родзинкою Явненського лісництва є вольєраплямистого оленя.

Серед ветеранів хочетьсязгадати В.П. Бучинського, А.К. Вишнівського, В.Я. Войни, С.Й. Мельницьку, З.М. Костюк, В.Ф.Мужановського, Р.І. Назаревича, І.А.Пухальського, О.А. Пухальську, П.К. та І.П. Ліскових, М.І. Ревуцького, В.Й. Черняховського, В.Ф. Николюка, В.Я.Рублюка, Р.Г. Райковського, Б.Т. Трубійчука, С.М. Шевченка, багатьох інших.

***

 За названими фактами і цифрами  робота тисяч людей – наших попередників. Вони любили ліс і робили все, щоб його полюбили ми. Отож і стоїмо на сторожісорока чотирьох тисяч гектарів зеленого багатства держави.


Календар новин
березень - 2024
п в с ч п с н
  01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 29 30 31