Наступна новина > < Попередня новина


Баранівські лісівники спільно з ДСНС провели навчання з ліквідації лісових пожеж

  • 26.04.2019 10:18
  • Актуальна тема
  • Автор:  Прес-служба Житомирського ОУЛМГ
З настанням тепла у лісівників додається роботи, — розпочинається пожежно-небезпечний період у лісі. А як відомо — пожежа в лісі — біда для країни! Тож у цей час максимальна увага працівників лісової галузі прикута до охорони лісу від пожеж. З цією метою щорічно, лісівники, спільно з працівниками МНС, проводять тактичні навчання з гасіння лісових пожеж. Разом із тим, фахівці інших лісгоспів мають можливість ознайомитися з роботою своїх колег, і навіть багато чого запозичити.
 
 
18 квітня, так звані «кущові» навчання, пройшли на базі державного підприємства «Баранівського ЛМГ». Участь в них взяли перший заступник начальника Житомирського ОУЛМГ — Роман Ільїн, головні лісничі сусідніх лісгоспів із Новограда-Волинського, Ємільчине, Городниці та Житомира. А також працівники Баранівської районної пожежної станції під керівництвом обласного начальника — Олега Державнівського. Відгукнулися на запрошення і представники місцевої та районної влади Баранівки. Бо якщо трапляється пожежа — ця проблема стає однією для всіх.
Перша частина заходу проходила у форматі інформування Баранівським лісгоспом про комплекс заходів та засобів, з якими працює колектив для недопущення та гасіння лісових пожеж. 
Так,  зі слів директора лісгоспу Анатолія Остудімова, територія Баранівського лісгоспу займає 44 тис. гектарів. У складі лісгоспу сім лісництв, автоколона, лісокомплекс, і нижній склад на станції Радулино. Тобто, 10 структурних підрозділів. На сьогодні в штаті підприємства — 429 працюючих. Серед них і водії пожежних автомобілів, які є при кожному лісництві. 
На території автоколони, де і проводилося дане зібрання — находиться пожежна станція І типу. У минулому році тут провели капітальний ремонт, щоб водії, які несуть цілодобове чергування в час високої пожежної небезпеки, а це в основному у весняно-літній період, — мали достойні умови праці. 
34%  Баранівського держлісфонду займають хвойні насадження, в тому числі і молодняки, тому ймовірність виникнення лісових пожеж, особливо коли йде спалювання весною сухої рослинності — дуже велика. З метою захисту лісів від «червоного півня», на підприємстві закуплено в свій час  4 камери відеоспостереження. Одна з них знаходяться в Баранівці біля посту ДАІ, звідки інформація виводиться в Баранівське лісництво пожежному черговому. У минулому році  встановили вежу та камеру, вартістю понад 400 тис. грн., — в Явненському лісництві. Є відповідні камери відеоспостереження в Кам’янобрідському та Довбишському лісництвах. Тобто, на сьогодні вся територія держлісгоспу, частину військового лісгоспу, Романівського лісгоспу АПК та певні ділянки Новоград-Волинського — охоплюються відеонаглядом. Це дозволяє оперативно отримувати інформацію, і якщо не дай Бог є загоряння — негайно приймаються міри для гасіння та ліквідації лісової пожежі.
У кожному з лісництв є або пожежний автомобіль, або пристосований. На центральній базі постійно чергує пристосований — на базі автомобіля ЗІЛ-131, з ємкістю резервуара води на 4100 л, — на придбання якого минулого року спрямували з власних коштів підприємства близько 400 тис. грн. Забір і подача води працює, як і в пожежному автомобілі, і ефективність його не чим не гірша, наголошує директор. І додає, що цю всю систему зробили дякуючи водію — Борису Ейсмонту. Він, власне, після закінчення пожежно-небезпечного періоду постійно займається ремонтом: відновленням і вдосконаленням всього парку пожежних автомобілів.
 Також Анатолій Олександрович наголосив, що в кожному лісництві вони мають автомобілі, пункти зосередження пожежного інвентарю, тобто повністю весь набір інструментів, для того, аби своєчасно виїхати і локалізувати пожежі. Як результат —  у минулому році на території лісового фонду підприємства не було жодної лісової пожежі. Якщо були спалювання сухої трави, що приступала до лісу, то її в ліс не допустили. Могли — вправлялися своїми силами, якщо ні — залучали працівників районної пожежної частини. Адже для цього й  існує між двома структурами співпраця.
Доповнюючи свого керівника, головний лісничий лісгоспу Віктор Мірошниченко додав, що команда лісівників працює в цьому напрямку професійно й відповідально. У цьому році створено мінсмуг та проведено за ними догляд протяжністю в 90 км., позапланові дороги перекриті, в достатній кількості наглядної агітації, білбордів, постійно звертаються до населення і в ЗМІ. Тож, «тримаючи руку на пульсі» робота  в напрямку недопущення вогню в лісі протягом всього небезпечного періоду проводиться постійно.
Про мету заходу та поточну інформацію щодо пожежної ситуації на Житомирщині, коротко зупинився і начальних обласного управління ДСНС Олег Держанівський. Він зауважив, що в цьому році пожежно-небезпечний період розпочався дуже рано, фактично з середини лютого вже фіксувалася велика кількість пожеж в екосистемах. Перш за все на відкритих ділянках — це суха трава, сухостій та інше. І на сьогодні в області зареєстровано вже більше 820 пожеж саме в екосистемам, з них 8 — на торфовищах і 26 — власне, лісові пожежі. При таких погодних умовах, що склалися — все горить, і не тільки в нас, а й в інших областях. 
Обговорюючи вищесказану ситуацію, учасники тактичних навчань констатували і прийшли до спільного «знаменника», що основна причина усіх цих пожеж — людський фактор. Хтось з необережності, а хтось, на жаль, цілком свідомо.
У другій частині заходу перейшли безпосередньо до навчань. Була змодельована ситуація, коли на полі відбувається загоряння сухої трави і пожежа вже підступає до лісу. Підрозділи лісової охорони з ранцеоприскувачами та ручними засобами приступають до її гасіння. Але напрямок руху вітру є таким, що є передумовою розповсюдження пожежі на лісовий масив. У цьому випадку підключаються більш серйозні сили — як з боку лісокористувачів, так і працівників підрозділу ДСНС, — щоб максимально ефективно, злагоджено і в найкоротший термін ліквідувати лісову пожежу.
Також, користуючись нагодою, лісівники вкотре звернулися до населення з проханням бути обережними при відпочинку в лісі, дотримуватися основних правил протипожежної безпеки та завжди пам’ятати, що один не погашений сірник коштує десятиліття важкої праці лісівників. 
 
Альона ДЕНИСЮК
Фото автора
 

Календар новин
квітень - 2024
п в с ч п с н
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30